IMG_5955-1024x767

Днес почитаме св. Седмочисленици

27 юли 2019

На 27 юли Българската Православна Църква чества заедно първоучителите, просветителите и равноапостолите на славянските народи Св. Седмочисленици – това са Светите Кирил, Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Оценила по достойнство делото им църквата е отредила този ден за общото им почитане, независимо, че в църковния календар за всеки от тях е отреден отделен ден.

IMG_5957-1024x767

Известни със своите диспути за християнската вяра и право на всеки народ да използва своя език за прослава на Бога, светите братя успяват да бъдат бляскави победители в борбата с триезичната ерес. Св. Ангеларий умира в българската столица Плиска, в дома на болярина Чеслав, веднага след като пристига заедно със Св. Климент и Св. Наум, изгонени от Моравия. За Горазд се смята, че е проповядвал по най-западните предели на Симеонова България, където се намира и гроб на негово име в манастир до албанския град Берат.

IMG_5994-1024x682

Името на Сава се свързва и с още едно Лаврентий. Предполага се, че след като е приел монашество е сменил името си по обичая в Църквата. Св. Наум учредява школа в Плиска, в която с останалите сподвижници полага основите на българската Църква, държава и просвета. След историческия църковно-народен събор /893/ Св. Наум е изпратен на мястото на Св. Климент в основания от него своеобразен университет в Охрид, където и умира. Преди да бъде ръкоположен за епископ Св. Климент Охридски опростява сложната глаголическа азбука и създава кирилицата, на която пишем и до днес. Книжовната му дейност е неразривно свързана с църковната. Основава множество манастири и църкви, огнища на народна просвета и християнско благочестие. Патронът на Софийския университет умира последен от Св. Седмочисленици и датата на неговата кончина е учредена за всеобщото им честване.

 

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)