археолозите

Днес празнуват археолозите

14 февруари 2019

14 февруари е дата, наситена със събития и празници. Така всеки получава по нещо, а поводи за празнуване – колкото искате. За влюбените – Свети Валентин, за любителите на виното, лозарите и почитателите на традициите е Трифон Зарезан, за православните и почитателите на историята – ден за почит на св. Константин-Кирил Философ, а за археолозите 14 февруари е денят на техния професионален празник. 

Началото на отбелязването на празника на археолозите е обвито в мистерия, но според твърденията то е поставено някъде през 70-те години. Изглежда, за да се изясни този въпрос, ще трябва да поработят историците. Сигурно е, че датата е избрана, заради почитания на този ден св. Трифон, който се смята за покровител на лозарите, градинарите, соколарите и кръчмарите.

Известна е любовта на археолозите към виното, така че едва ли има по-подходящ ден. Освен това през този месец професионалната работа обичайно още не е започнала и може да се отдели време за празнуване. С идването на пролетта и хубавото време често започва и археологическия сезон. Тогава археолозите се пръсват по обектите, които проучват с цел проучване и съхраняване на българското културно-историческо наследство.

Честит професионален празник на българските археолози! Наздраве!

текст: Силвия Аризанова

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)