архивисти

Днес празнуват българските архивисти

10 октомври 2018

На 10 октомври отбелязваме Деня на българските архивисти. На тази дата през 1951 г. Президиумът на Народното събрание с Указ 515 създава Архивното управление, което влиза в състава на Министерство на вътрешните работи.

По този повод днес от 16:00 ч. Председателят на ДАА доц. д-р Михаил Груев ще представи новата дигитална колекция „Българска фотография“. Тя включва богата палитра от фотоматериали в обем от 682 албума, запечатали основни моменти от обществено-политическия, социално-икономическия и културния живот на страната, както и важни лица и събития от цялостната българска и световна история. Фотодокументите се съхраняват в Централния държавен архив и към днешна дата вече са дигитализирани над 92 000 страници от албумите. Потребителите ще имат възможност да разглеждат онлайн справочния апарат за над 2 млн. черно-бели негатива на бившето предприятие „Българска фотография“.

Ще се отдаде дължимото уважение и на дарителите, благодарение на които в архивната система през настоящата година са постъпили ценни документи. С по няколко думи ще бъдат представе и бъдещите издания на ДА „Архиви“.

Снимка: ДДА

Снимка: ДДА

 

Ще се състои и откриване на изложбата „Художник на духа. 130 години от рождението на Борис Георгиев от Варна“. Творецът е известен с портретите си на световноизвестни личности като Алберт Айнщайн, Махатма Ганди, Петър Дънов, Владимир Димитров – Майстора и др.

Денят ще бъде отбелязан и в регионалните архиви в страната. В Държавен архив – Варна е обявен Ден на отворените врати. Варненци имат възможност да посетят институцията и да се запознаят със служителите и тяхната ежедневна работа по обработване, съхраняване и популяризиране на документите, да получат информация за предлаганите услуги и начините за достъп до архивна информация. Посетителите могат да разгледат архивохранилищата, където се пази документалното богатство за историята на Варна и региона, да проследят реставрация на увредени документи, както и да видят процеса по дигитализиране на архивни документи.

В изложбената зала на ДА – Варна са показана платна и скици на художника Христо Наумов Ботев на тема „Варна през 1885 г. – оповестяване на Съединението на България“, открита на 4 септември тази година.

снимка: pixabay.com

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)