МВР

Днес празнуват служителите в МВР

05 юли 2018

Днес служителите от Министерството на вътрешните работи празнуват своя професионален празник. Това е едно от първите министерства, създадени след Освобождението на България и възстановяването на българската държавност. През тази година се навършват 139 години от създаването на Министерството на вътрешните работи.

На 5 юли 1879 г. княз Александър Батенберг подписва Указ № 1 за създаване на Министерство на вътрешните работи и назначава Тодор Бурмов за министър на вътрешните работи, министър на просвещението и за първи председател на Министерски съвет.

Празникът не се празнува през периода 1945-1992 г. и по предложение на Националния полицейски синдикат през 1992 г. започва отново да се отбелязва като официален празник на служителите от вътрешното ведомство.

Тържествената церемония в София започва в 10.00 часа с поднасяне на венци пред Паметника на незнайния воин и демонстрация на най-новата техника, с която министерството разполага. В 11.30 часа служителите ще се поклонят пред паметта на своите колеги на паметника на загиналите полицаи в градинката пред храм „Св. Седмочисленици“.

Отбелязването на празника ще продължи от 17:00 часа в Борисовата градина. Програмата включва:

Площадката пред паметниците на Васил Левски и Христо Ботев
/вход от езерото „Ариана“/

В рамките на събитието, ще се проведат атрактивни демонстрации на Специализирания отряд за борба с тероризма, Академията на МВР, Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Столична дирекция на вътрешните работи и Главна дирекция „Национална полиция“.

Главна сцена

За празничното ни настроение ще се погрижат музикантите от Духовия оркестър на МВР, бандата на „Влади и приятели“, поп-изпълнителката Михаела Маринова и Трио Сопрано.

Паркинг на Национален стадион „Васил Левски“, сектор Г
Специален акцент ще бъде официалното представяне на новата специализирана техника на СОБТ, ГДГП, ГДПБЗН, СДВР и дирекция „Жандармерия“–ГДНП.

На сайта на Министерството на вътрешните работи публикуваха обръщението на министъра на вътрешните работи към служителите от МВР по случай 139 години от създаването на ведомството:

„Уважаеми колеги,

Преди 139 години, веднага след Освобождението, е създадена една от първите институции за защита на новата българската държава – Министерството на вътрешните дела. И тогава, и днес, мисията на служителите на МВР е трудна и високо отговорна. Пред Вас стоят предизвикателства, които изискват висок професионализъм, смелост, морал и знания. Вашата  отговорност е да защитавате хората и да отговаряте на справедливите им очаквания за закрила. Вие сте денонощно на своите работни места, по улиците и площадите, посрещате и се борите срещу огнените стихии и бедствия, пазите границите ни. Всички Вие безрезервно и всеотдайно изпълнявате своя дълг пред обществото, независимо че не винаги получавате заслужена благодарност и признание за своя труд.

Затова днес, на Вашия празник, от мое име и от името на ръководството на МВР, Ви благодаря за професионализма, за всеотдайността, за вярата и желанието, с които работите в полза на обществото!

Благодаря на ветераните, отдали живота си в служба на Министерството на вътрешните работи!

Няма по-висша цел от тази да защитаваш и да бъдеш в помощ на хората, да пазиш техния живот и спокойствие!

Уважаеми колеги, пожелавам на всички Вас и на Вашите семейства здраве, сили, професионални и лични успехи!

Гордейте се, че сте част от голямото семейство на МВР!

Честит празник!“

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)