художниците

Днес празнуват художниците

18 октомври 2018

На 18 октомври художниците отбелязват своя празник. За техен покровител се приема св. апостол Лука, чиято памет почитаме на същата дата. Той се счита за първия християнски иконописец. Според Свещеното предание той е нарисувал две икони: на Св. Богородица с Божествения младенец на ръце и на светите апостoли Петър и Павел. По тоя начин той сложил началото на църковната иконопис за слава на Божията Майка и на всички светии.

Св. Лука в миниатюра, поместена във византийски ръкопис от Х в. Снимка: Wikipedia

Св. Лука в миниатюра
Снимка: Wikipedia

Първото сдружение на български художници е Дружеството на художниците в България. То е основано на 24.06.1893 г. в гр. София като Дружество за поддържане на изкуството в България по инициатива на д-р Иван Шишманов, Иван Мърквичка, Борис Михайлов, Георги Канела, арх. Йордан Миланов и др. Пръв негов председател е д-р Иван Шишманов, а подпредседател Иван Мърквичка. Първата изложба се организира през април 1894 г. в салона на гимнастическото дружество „Турнферайн” в София. По инициатива на ДХБ през юли 1895 г. започва издаването на първото българско списание за изобразителни изкуства „Изкуство”, редактирано от Антон Митов и Иван Мърквичка. През 1895 г. Константин Величков – министър на просветата, възлага на Дружеството да изготви законопроект за Държавно рисувално училище. През 1896 г. Народното събрание го одобрява и училището е открито като пръв негов директор е Иван Мърквичка. През 1902 г. Дружеството е преименувано в Дружество на художниците в България. През следващите години се появяват още подобни организации.

Съюзът на художниците в България е учреден по време на учредително събрание на художниците от цялата страна, проведено на 10.11.1944 г. Утвърден е със заповед № 3 от 14.12.1949 г. – Дирекция на МВР, гр. София, и е преименуван през 1959 г. в Съюз на българските художници – СБХ. Целта му е да да защитава честта и достойнството на своите членове; да гарантира творческата им свобода, права и интереси; да съдейства за развитието на българското изкуство; да поддържа контакти и обменя опит с други национални култури, творчески организации и творци и да осигурява професионална информация и да организира защита на авторските права на художниците и изкуствоведите.

снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)