hvarchila-falto-sxc-hu

Днес се отбелязва световният ден за информираност за аутизма

02 април 2015

На 2 април се отбелязва Световният ден за информираност за аутизма, който има за цел да повиши осведомеността и да насърчи неговото ранно диагностициране и ранна интервенция, които са от основно значение за успешното развитие на децата с аутистичното разстройство. Денят се чества по инициативата на ООН.

Друга основна задача на инициативата е и да почете уникалните таланти и способности на хората с аутизъм, да провокира толерантност и съпричастност и да улесни процесите на приобщаването им в училище и обществото. Според официалната статистика на всеки 100 деца едно се ражда с аутизъм. Понастоящем около 67 млн. души по света са засегнати от това заболяване, което го прави най-бързо нарастващото сериозно нарушение в психичното развитие в международен мащаб.

Световният ден за информираност за аутизма се отбелязва от 2008 г. по силата на резолюция A/RES/62/139 на Общото събрание на ООН от 18 декември 2007 г., с цел да се повиши информираността на обществото по проблемите на децата, страдащи от нарушения в развитието. Темата тази година е: „Повишаването на заетостта като възможност за хората, страдащи от аутизъм“.
Ние, от In Life, традиционно ще се присъединим към популяризирането на този ден и насочим вниманието на обществото към проблемите, с които се сблъскват родители и деца. Искаме да провокираме толерантност и съпричастност в обществото. Този път решихме да говорим за известни личности, които се занимават пряко с проблемите на аутистите не само на втори април.

Джени Маккарти

За Джени, както и за много от героите на днешния списък, проблемът с аутизма е личен. Синът й е бил диагностициран с разстройство от аутистичния спектър. Маккарти се занимава много с момченцето си и настоява той да посещава нормално общообразователно училище. За да помогне на други родители на деца с диагноза „аутизъм“, тя основава благотворителна организация под името Generation Rescue. Джени и нейните асистенти се опитват да подпомогнат проучването на проблема: по-специално, те се опитаха да намери връзка между ваксинация и последвали разстройства от аутистичния спектър.

autism4

Тони Бракстън

Синът на Тони Бракстън също е с диагноза „аутизъм“. Той също ходи на училище с всички останали деца. И тя се опитва да разкаже на света за тази болест: тя е посланик на организацията Autism Speaks (Аутизъм Говори).

autism1

Дан Марино

Американският футболист Дан Марино и съпругата му са открили медицински център в Маями за подпомагане на деца с разстройства от аутистичния спектър.Техният син Майкъл е бил диагностициран на две годишна възраст. Подобно на други родители, Дан и жена му са алармирали лекаря, който е  отбелязал аномалии и забавено развитие. Благодарение на програмите за ранна интервенция синът им Дан води пълноценен живот.

autism2

Наталия Водянова

Фондът на Наталия Водянова „Голо сърце“ се занимава с проблемите на аутизма, както и с други детски разстройства. Организацията работи за създаването на приобщаващи места за игра за деца със специални нужди, както и система от безплатни услуги за уязвими семейства с деца със специални потребности. По-малката сестра на Наталия е с аутизъм. Когато Оксана растяла, семейството е трябвало да се сблъска с много трудности и проблеми. Но благодарение на Оксана Наталия знае как да цени живота и да помага на тези, които се нуждаят от нея.

autism3

Ние сме уверени, че работата на всички тези и много други хора, ще доведе до момент, в който всички хора с подобни увреждания ще могат да се радват на пълноценен живот, работа, да създадат семейство – с една дума да бъдат щастливи.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)