„Спортът в антична Тракия”.

Днес се открива изложба „Спортът в антична Тракия”

24 април 2018

От 25 април до 2 септември в Националния археологически институт с музей ще може да бъде видяна изложбата „Спортът в антична Тракия”. Тя се организира по повод избора на София за Европейска столица на спорта през 2018 г. Днес, от 18:00 ч. ще се състои официалното откриване.

Целта й е да покаже мястото и ролята на спорта в тракийското общество през елинистическия и римския период, което през тази епоха е силно повлияно от античната гръко-римска цивилизация, съобщават организаторите. Наред с това, тя показва и богатото историческо и културно наследство на българските земи, погледнато през призмата на спорта. Организирана е от НАИМ със съдействието на 15 музея от страната, и е подкрепена от Министерство на културата.

Изложбата проследява навлизането на спортната култура в ежедневието на древните траки. Каменни паметници и изображения върху керамични съдове от гръцките колонии по Черноморското крайбрежие демонстрират елинските традиции в организирането на спортния живот и провеждането на спортни състезания, като надбягване, хвърляне на диск, мятане на копие, дълъг скок, борба, бокс. За това свидетелстват и стригилите (инструментите, използвани от атлетите за почистване на телата им след края на тежките тренировки в спортната школа или след приключване на състезание). В изложбата е показан и уникален златен пръстен-печат с изображение на атлет, датиращ от края на V в. пр. Хр.

С включването на тракийските земи в границите на Римската империя спортните празници започват да заемат все по-важно място в живота на траките, превръщайки се не само в мода, но и в средство за пропаганда на отделните градски управи. Монети, отсечени от градските монетарници в римска Тракия, свидетелстват за официалното провеждане на спортни състезания, а от каменни надписи научаваме, че в тях са участвали и прочути атлети от Мала Азия. Изображения върху монети и каменни релефи показват атлети, състезаващи се в различни спортни дисциплини, включени в програмите на спортните празници.

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: НАИМ – БАН

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)