Сънданс

Днес се открива фестивалът за независимо кино „Сънданс“

18 януари 2018

Най-големия фестивал за независимо кино в Щатите – „Сънданс“, се открива днес, четвъртък в Парк Сити (щата Юта). Програмата на кинофестивала предлага сто световни премиери на филмови заглавия, съобщават организаторите.

Тази година за участие във фестивала са селектирани 121 пълнометражни филми от 29 страни, 53 от филмите са дебютни. Участниците на фестивала са избрани измежду 13 468 заявки, от които повече от 4 000 са пълнометражни филми. Повече от половината автори на тези филми са чуждестранни участници.

Сънданс

Традиционно в конкурсната програма ще бъдат представени 16 филма в такива категории като „Най-добър американски драматичен филм“ и „Най-добър американски документален филм“. 

В Категорията „Световна документалистика“ са включени 12 филма.

В категорията „Световни художествени филми“ са представени 12 филма на режисьори от Китай, Турция, Бразилия, Дания, Великобритания, Куба. За всички филми на фестивала, това ще бъдат премиерни прожекции.

 Победителите в конкурсната програма ще бъдат обявени в деня на неговото закриване – 28 януари.

Сънданс

Основателят на фестивала Робърт Редфорд

Фестивалът „Сънданс“ (Sundance Film Festival) е един от най-влиятелните събития за независимо кино в САЩ. Той е основан от американския актьор и режисьор Робърт Редфорд  и е наименуван в чест на култовия образ изигран от актьора, в легендарния филм „Буч Касиди и Сънданс Кид“. Ежегодно фестивалът, който са провежда в градовете Парк Сити, Солт Лейк Сити и Огден, е посещаван от повече от 50 хиляди души. Филмите, чиито премиери се състоят в неговите салони, често задават тон в кино индустрията за следващата година.

Сънданс

Плакат от култовия филм „Буч Касиди и Сънданс Кид“

Източник: РИА Новости

Превод: Пламена Славова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)