Добри Бориславов – призвание „Директор на зоопарк“

19 март 2019

Знаете ли, че Зоологическата градина в София е най-старата и най-голямата на Балканския полуостров?! Съвсем наскоро тя отпразнува свяота 134-та година. Основана през 1888 година от княз Фердинанд, тя бързо получава популярност и се превръща в място за отдих, развлечение и знание, с прочути в цял свят специалисти и с развъждане на ценни и редки животни.

През 1984 година Зоологическата градина е преместена от малкото си място в центъра на столицата на територията на днешната община “Лозенец”, покривайки площ от повече от 360 декара. На 10 септември същата година новият зоопарк, построен от строителни войски, е открит и отворен за посетители. Растителността е грижливо подбрана, все още има много открити пространства.

Колекцията от животни е впечатляваща. Сред най-атрактивните видове са индийски слонове, бели и кафеви мечки, бърнеста мечка, тигри, лъвове, хиенови кучета, шимпанзета, антилопи нилгау, зебута, европейски видри и др. Там живеят общо 1899 индивида от 281 вида животни.

Софийският зоопарк от птичи поглед / снимка: снимка: Марсел Фенс

Софийският зоопарк от птичи поглед / снимка: снимка: Марсел Фенс

За периода 1984–1985 г. директори на „Зоологическа градина–София“ са били д-р Станчо Матевски, Адриан Ставракиев и д-р Николай Бинев. От 1985 до 2014 г. директор е бил д-р Иван Иванов. От 2014 г. до края на 2016 г. директор е д-р Манол Нейков. Конкурсът за нов директор на зоопарка бе спечелен от един изключително интересен човек, чиято любов към животните ни дава много оптимизъм за развитието на парка – Добромир Бориславов. Той е на 38 години, по професия е ландшафтен архитект, има и магистърска степен по бизнес администрация. Днес ви срещаме с него.

репортер: Марио Трифонов
диктор: Калина Станева
оператор: Венелин Бакалов
постпродукция: Деян Дяков

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)