„Добър вечер, Столетие мое“ – една книга за неописуемата Стоянка Мутафова

09 ноември 2017

Тя е сцената. Или сцената е Стоянка. Стоянка, която не просто стои там, където й е мястото, а изпълва пространството с неповторима и за мнозина – необяснима енергия. На 95 години, тя не само е най-възрастната играеща актриса в Света, а продължава да препълва зали и да изнася цели представления. Стоянка Мутафова едно стихийно бедствие в опит да бъде побрано в биографичната книга на дъщеря й Мария Грубешлиева – Муки, „Добър вечер, столетие мое!“. 400 страници изпълнени със спомени, откровения, смях, тъга, но в никакъв случай – съжаление.

TON_6981

Преди борени дни книгата имаше своята втора премиера, на която почитателите на Стоянка Мутафова успяха лично да получат автограф и да се срещнат с нея и с дъщеря й. Премиерата се състовя непосредствено след спектакъла „Добър вечер, Столетие мое“ от френския драматур Мишел Лоранс. Близо 100-годишната фурия влиза в образа на Малу, в която може да открием много от чертите на самата Стоянка Мутафова – жена с неустоим чар, успяла да се наложи във висшето общество – сред интелектуалния и финансов каймак на Париж, благодарение на ум, неизчерпаема работоспособност, гъвкавост в контактуването с мъжете. Жена, която е била център на обожание и внимание с десетилетия. Не случайно Малу с неприкрито кокетство си припомня, как е въртяла около малкия си пръст любовници с по 25 години по-млади от нея. Тъй като героинята на Малу е някогашна моделиерка, а и като се има предвид името Габриел, би могло да се приеме, че Мишел Лоранс донякъде се е вдъхновила и от биографията на Коко Шанел.

TON_7052

За приликите с действителни лица и събития и за „приключението“ да си дъщеря на невероятната Стоянка, разговаряме с авторката на книката „Добър вечер, Столетие мое!“ Мария Грубешлиева-Муки.

репортер: Калина Станева
оператор: Иван Цвятков
постпродукция: Деян Дяков
фотограф: Антон Хариев

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)