интернет сърфиране

Доказано – интернет деформира мозъка ни

04 юли 2019

Признайте си честно – колко време прекарвате на ден в нтернет?! Независимо дали говорим за сърфиране в мрежата чрез смартфона, лаптопа или настолния ви компютър?! Убедени сме, че говорим за часове.

А сега ще цитираме последните изследвания на учените, които доказват, че компютрите, телефоните и интернет променят функциите на мозъка. До един момент това може и да е полезно, защото ни дават все по-разнообразни възможности за достъп до информация и ни адаптират към новите технологии.

Както се казва обаче, всичко трябва да е с мярка и в някакъв момент позитивите отстъпват място на негативното. Безкрайният поток от информация в даден момент започва да оказва пагубно влияние на човешкия мозък. Оказва се, че смартфоните и социалните мрежи нарушават процесите на дълготрайна памет и умствено развитие.

Facebook

Причината е, че мозъкът на такива хора възприема огромни потоци информация, без въобще да я филтрира. Постепенно вниманието се разделя и се намалява способността ни да се съсредоточаваме върху конкретна задача. Това променя и потенциала ни да съхраняваме и дори да ценим фактите и знанията.

В крайна сметка се стига до остри и дори продължителни изменения в специфични области на познавателните способности, засягащи съсредоточаването, процесите на паметта и социалните взаимоотношения. За момента тестовете с апроведени предимно с възрастни, но е съвсем възможно същите реакции да се предизвикват и при подрастващите.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)