brodude.ru_26.06.2014_u2IphaTdlpyG4

Испанска студена доматена супа или…гаспачо

13 август 2016

В горещините повечето от нас предпочитат по-леките храни. Гаспачо е испанска студена доматена супа, която е много популярна в по-топлите райони през лятото. Обикновено е лютива, но има и по-мек вариант. Както в художествената литература, така и в действителност, се срещат конфузни ситуации, в които някой човек с претенции е ставал за смях, настоявайки да му стоплят изстиналата супа. Вижте как да си я приготвите:

Необходими продукти:
750 г домати, обелени и почистени от сърцевината
2 червени чушки
2 краставици
1 глава червен лук
2 скилидки чесън
2 ч. л. сол
40 мл ябълков оцет
1 л доматен сок
смлян черен пипер
1 ч. л. лют чили или Табаско(по желание)
8 кубчета лед
зехтин (extra virgin)

Начин на приготвяне:
Доматите се нарязват на кубчета с размер 1 см. Чушките се изчистват от семето и се нарязват като доматите 1 см. Едната краставица се обелва и се нарязва на кубчета 1х1 см. Втората краставица също се нарязва на кубчета, но не се обелва. Лукът се нарязва на ситно. Чесънът се пресова. В купа се поставят нарязаните домати, чушки, краставици, лук, чесън, оцет и се оставя за 10 минути, за да могат зеленчуците да пуснат сок. Заливат се с доматения сок, Табаско и леда. Посолява се и се подправя на вкус. Гаспачото се поставя в хладилник за една нощ. Супата трябва да постои минимум 4 часа и максимум 2 дена. В момента на сервирането Гаспачото се полива със зехтин и се поръсва с чеснови крутони

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)