Домът на Жулиета във Верона

Домът на Жулиета във Верона или как и фалшивите легенди създават туризъм

15 декември 2018

Едва ли на този свят има човек, който да не е чувал за легендарното произведение на Уилям Шекспир – „Ромео и Жулиета“. Точно по тази причина, няма да ви занимаваме отново с класическата трагедия, а ще погледнем на нея от малко по-различен ъгъл.

Домът на Жулиета във Верона

Casa di Giuletta е мястото във Верона, което, според творбата, е домът на семейство Капулети. В реалния живот обаче, това не е точно така, въпреки че главните герои са имали свои истински първообрази.

Домът на Жулиета във Верона

Фамилията им е била Капело, а самата сграда е построена през XIII век и на фасадата й може да се види фамилният герб. Първоначално това е била богата ренесансова резиденция, която постепенно упада и сменя различни собственици в продължение на 200 години.

Домът на Жулиета във Верона

Едва през 20-ти век Общината на Верона се „усеща“ и решава да направи от нея музей, свързан с историята на Ромео и Жулиета, като дори построява прословутия балкон от историята.

Домът на Жулиета във Верона

Днес, къщата на Via Capello 23 е сред най-посещаваните забележителности в Италия и докарва милиони приходи, а местните предвидливо пропускат да уточнят пред туристите, че тя всъщност е фалшива, а самият Шекспир никога не е стъпвал във Верона. Както се казва обаче, легендите също имат своята сила…

Домът на Жулиета във Верона

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)