Хонг Конг

Дом в тръба или как решават кризата с жилища в Хонг Конг

04 март 2018

Населението на Хонг Конг е 7, 4  милиона души на територия от само 106 кв. км. Многото жители и скъпата земя, поставят много хора в ситуация в която не могат да си позволят свое собствено жилище.

Ето защо един местен архитект решава да превърне огромни тръби за вода в мини апартаменти, достъпни като цени, които биха могли да решат част от проблема.

Търсенето на евтини домове в мегаполиса вече довежда до доста странни алтернативни решения. Някои архтекти експериментират с невероятно малки жилища познати като “nano-homes”. Един такъв дом, по- малък от място за паркиране на кола, наскоро бе продаден за сумата от 242,805 щатски долара. Ето толкова отчаяно стои въпроса с тъсенето на място, което един човек да нарече свой дом.

Хонг Конгския архитект Джеймс Лоу споделя, че в огромния град апартаментите стават все по- малки и все по- скъпи: „Без естествена светлина, изключително тесни… неестествено малки помещения, тъй като хората просто не могат да си позволят нищо друго.“

Но драмата не свършва до тук. Хората започват да наемат места за спане, които представляват просто клетки.

Едно такова тичпично място има три нива на двуетажни легла. За да се осигури някаква неприкосновеност има мрежа опасваща всяко легло. Малко като затвор„, казва Лоу и допълва „Това е ужасно съществуване

А хората не просто трябва да живеят така, но дори и плащат за такава възможност около 400 до 800 долара на месец.

Хонг Конг

Ето защо Лоу се опитва да намери  някакво решение на въпроса.

Архитекти като него се опитват да приспособят малки, но лични места като мини жилища. Идеята да се използват големи водни тръби, които могат да се подредят една върху друга и да се локализират на места като покриви на сгради и пр. са бързо и икономично строителство.

Тръбите обикновено се използват за подземен дренаж“, разкава Лоу. „Ние ги купуваме евтино от строителите след като са вече използвани. След това инвестираме още малко капитал, за да ги обзаведем с малка кухня, баня с душ, място за спане…и така си имате дом“

Лоу признава, че това не е дълготрайно решение на проблема с жилищата в Хонг Конг, но това никога не е било и неговото намерение.

Хонг Конг

Докато цените на жилищата в Хонг Конг се покачват, много решения трябва да бъдат взети, за да може ситуацията да бъде трайно променена.  До тогава все още ще има хора, които да спят в клетки и плащат за това.

източник: BBC

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)