Гренландия

Доналд Тръмп искал да купи Гренландия

16 август 2019

Президентът на САЩ Доналд Тръмп неведнъж е проявявал интерес да купи Гренландия от Дания „с различна степен на сериозност“, разкрива „Уолстрийт джърнъл“. Според информацията на американския ежедневник, държавният глава е поискал от своите съветници да „разгледат“ идеята да бъде купен най-големия остров на земята.

Мотивите на Тръмп са били предимно заради големите й природни ресурси и геополотическо значение. Той дори е коментирал, че Дания изпитва сериозни финансови трудности заради факта, че в състава й влиза огромната автономрна територия.

доналд-тръмп-1609_cr

Поне засега нито Белият дом, нито правителството на Дания са коментирали нещо по въпроса, но пък е редно да посочим, че в началото на следващия месец е предвидено Тръмп да посети Кралството.

Колкото до Гренландия, автономната територия в Арктика с население от 56 000 души получава годишна субсидия от Дания в размер на близо 560 милиона долара (повече от половината й приходи). Това не е и първият път, в който САЩ се опитва да откупи Острова – през 1946 година те предложили цена от 100 милиона долара с идеята и да разменят срещу части от нея земя в Аляска.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)