Тръмп

Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел

06 декември 2017

Доналд Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, предават световните информационни агенции.

Реших, че е време да призная Йерусалим за столица на Израел“, каза Тръмп в свое обръщение.

Предишни президенти обещаваха да направят това по време на предизборните си кампании, но така и не го сториха. Днес, аз го правя”, заяви американският президент по повод решението на страната от 1995 г. да премести посолството си от Тел Авив в Израел.

Той бе категоричен, че това ще доведе до влошаване на отношенията между държавите в региона, но заяви, че САЩ са готови да подкрепят решение по формулата „две държави„, ако и двете страни в израелско-палестинския конфликт го подкрепят.

Тръм допълни, че е наредил на Държавния департамент да започне да разработва план за преместването на посолството на САЩ, а малко по-късно подписа и заповед за това.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху призова и останалите страни да последват примера на САЩ.

След като стана ясно вчера, че президентът на САЩ ще признае града за столица на Израел, се отключи дипломатически ураган, а маст от международната общност го предупреди за възможно влошаване на палестинско-израелския конфликт.

Междувременно държавният департамент на САЩ изпрати телеграма до всички свои дипломатически мисии по света, с която нареди на служителите си да отложат неналожителните пътувания до Израел, Ерусалим и Западния бряг до 20 декември.

Посолството в Тел Авив и Генералното консулство в Ерусалим молят всички посетители, чиито пътувания не са наложителни, да отложат пътуванията си до Израел, Йерусалим и Западния бряг от 4 до 20 декември 2017 г., съобщи БТА. /OffNews

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)