Достъпна е консултация с лекар и онлайн (видео)

24 декември 2018

На всички ни е омръзнало да висим пред лекарсите кабинети както при сериозни заболявания, за медицински бележки, така и за консултации. Оказа се, че съществува вариант за лекарско наблюдение от дистанция, когато сте на път, далеч от града, на ваканция в планината или в чужбина.

Това е идеята на телемедицината – онлайн консултация, която позволява на лекарите от разстояние да проследяват, оценяват, диагностицират и лекуват пациентите. Тенденцията все повече набира скорост не само по света, но и у нас.

Изключително удобство при онлайн консултирането е, че може да се използва при вторични прегледи, когато трябва да се коригира терапия на база лабораторни резултати или, когато се касае за хронични състояния. Така пациентите могат да се проследяват поетапно, да получават допълнителни съвети от лекуващия лекар. Телемедицината е много ценна за родителите на деца с по-специални нужди, защото им позволява да са в постоянен контакт с лекаря. Удачно е и при деца с аутизъм за проследяване, свързано с т.нар суплементационни схеми, при които се използват хранителни добавки за стимулиране и/или потискане на определени биохимични процеси. Така и родителите имат по-голяма доза спокойствие и сигурност, че по всяко време на денонощието могат да получат съвет, а и за деца, които трудно могат да пътуват и да посещават лекар това е прекрасна опция, коментира предимствата на онлайн консултациите д-р Адил Кадъм, педиатър и специалист клинична генетика в София пред „По-здрави днес”.

У нас телемедицината е достъпна през апликацията Healee и дигиталната платформа Superdoc.bg, които наскоро обединиха услугите си. С приложението пациентите се консултират онлайн с лекари от цялата страна, а за преглед резервират час онлайн през платформата. Отличното дигитално взаимодействие и допълване на двете услуги дава бърз, лесен и навременен достъп до специaлизирана медицинска грижа. Пациенти от цялата страна могат за минута да се свържат и да се съветват със своя лекар или с избран специалист без да е нужно да чакат пред кабинетите в болничните заведения. Пестят се време, средства, стрес и чакални. Ако лекарят прецени, пациентът може да бъде консултиран онлайн, особено когато се касае за вторичен преглед, разчитане на резултати от изследвания или проследяване на заболяване. А когато проблемът изисква посещение в кабинета, пациентът може да запази директно час. Свързването с лекар в апликацията става чрез персоналния код на специалиста, който той предоставя на своя пациент. Всеки лекар сам определя каква да бъде таксата за онлайн консултация според конкретния случай. Така може да бъде намерен лекар по всяко време на най-удобното място в страната и да бъде резервиран час за преглед от мобилно устройство, докато пациентът пътува в колата си или в градския транспорт. А ако е в чужбина, в друг град или няма възможност да отиде на преглед, има опция да направи онлайн консултация през приложението, без да е нужно да пътува и да размества програмата си.

Вижте още: 10 съвета за хранене по време на празниците

снимка: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)