ДПС и Ердоган в дружеска прегръдка

ДПС и Ердоган в дружеска прегръдка

14 септември 2014

Турският президент Реджеп Ердоган е приел в резиденцията си делегация на ДПС, водена от председателя Лютви Местан, съобщават местни медии, цитирани от БТА. Срещата се е състояла в двореца Чанкая в столицата Анкара.

Отново според официалните източници на нея са присъствали освен лидерът на Движението и зам.предсдедателят Рушен Риза, както и кандидатите за депутати Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед. Срещата е била закрита за медии, се казва още в съобщението.

Причината за обърнем внимание на тази новина се корени във факта, че досега  турските правителства и власти избягваха официални срещи и разговори с представителите на ДПС. Дори доскоро Ердоган общуваше главно с отцепниците от ДПС – Касим Дал и Корман Исмаилов.

Анализаторите, обаче бързо отговориха на въпроса „защо“.  Българските турци, в преобладаващата си част  застанаха зад Ердоган в изборите и той връща реверанс.

Сегашната среща се тълкува категорично като стопляне на отношенията с ДПС. „ДПС и Анкара затоплиха отношенията“, коментира по повод срещата активист на изселническа организация в Истанбул, цитиран от „Дневник“.

В Турция ще бъдат разкрити около 100 избирателни секции, значително повече в сравнение с предишните избори.

Лютви Местан и делегация от отговорни представители на ДПС са разговаряли на работна закуска с ръководството на Председателството на турските и родствените общности в чужбина. В срещата е участвал и посланикът на Турция в София Сюлейман Гьокче. По време на разговора е било подчертано, че в България съществува забрана за предизборна пропаганда на майчиния език на различните етнически общности начело с българските турци. Българските закони забраняват пропаганда на друг език освен българския.

„На миналите избори бяхме наказани за това, че сме говорили на турски език на митингите. Ние подготвихме законопроект срещу този закон, но не получихме подкрепа от другите партии. В България, която от 7 години е член на ЕС, се упражнява дискриминация, и това е в нарушение на основните права и свободи на гражданите“, е заявил Лютви Местан.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)