Видински митрополит

Драговитийският епископ Даниил е новият Видински митрополит

05 февруари 2018

На 4 февруари след отслужване на св. Литургия в синодния параклис, се проведе каноническият избор за нов Видински митрополит. Синодните архиереи гласуваха за един от двамата издигнати на епархийските избори във Видин кандидати – Драговитийски епископ Даниил и Мелнишки епископ Герасим, съобщават от Двери БГ.

С 11 гласа за Видински митрополит беше избран епископ Даниил. Негово Светейшество патриарх Неофит и Западно- и Средноевропейският митр. Антоний са гласували за епископ Герасим.

Драговитийският епископ Даниил е роден на 2 март 1972 г. в Смолян. Завършва основно и средно образование в родния си град. През 1996 г. записва и учи Английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. Георги“ под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон. През 2002 г. завършва БФ на СУ „Св. Климент Охридски“.

На 21 юни 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“. На 27 ноември същата година е ръкоположен за йеромонах, а на 1 юни 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

По решение на Св. Синод на 20 януари 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски, в ПКСХП „Св. Александър Невски“ и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато е определен за викарий на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф.

В своите първи думи пред БНР новият Видински митрополит призова народът да запази своето единомислие и единодействие:

„Когато сме заедно Бог помага, Бог е сред нас. Тези думи, които Господ казва „Вярвайте в Бога, с Бога всичко можем да направим, за вярващия всичко е възможно.“

На въпроса как ще успокои недоволните граждани, които подкрепяха друг епископ за поста Видински митрополит, епископ Даниил отговори, че е нормално в подобна ситуация да има разногласия.

„Дълго време съм работил с хора и знам как се чувстваме в момента, когато се разделяме с тези хора. Разбираемо е да има пристрастия. В същото време, изборът е проведен канонично, има го Божието благословение. Може да има различни чувства, но приемаме Божията воля и вървим напред.“

публикацията подготви: Силвия Аризанова
снимка: Двери БГ

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)