Древна игра

Древна игра без паралел в Средна и Западна Европа

09 януари 2018

В Словакия е намерена древна игра на дъска, на която не е открит паралел в Средна и Западна Европа, съобщава The Spectator. Археолозите са попаднали на нея през 2006 г. при проучване на гробницата на високопоставено лице в град Попрад.

Играта е на повече от 1600 години. На дъската са изобразени шахматни полета, има зелени и бели „пионки” с различни размери, които също са запазени.

Вижте още: Топ 10 на световните археологически открития през 2017 г.

Реконструкцията на играта се оказва сложен процес. Затова археолозите се обръщат към най-добрия европейски експерт по древни игри Улрих Шадлер, директор на Музея на игрите, разположен близо до Женевското езеро в Швейцария. Той пътува до Словакия, развълнуван от откритието.

Карол Пиета, заместник-директорът на Археологическия институт в Нитра, коментира древната игра. Той е и ръководител на проучванията на гробницата в град Попрад.

Според него игри от този тип се срещат изобразени на пода на гръцки и римски храмове или по улиците на древни градове, издълбани в каменната настилка. Определя тази преносима дървена игра от Попрад като уникална.

Улрих Шадлер има трудната задача да проучи системата на играта. Планира се до края на 2018 г. тя да бъде изложена в музей в Попрад, заедно с откритията от гробницата.

Анализът на „пионките” от играта показва, че това са парчета стъкло от източното Средиземноморие, вероятно от Сирия.

За лицето в гробницата се предполага, че е „принц”, който е роден в района. Той е бил на около 30 години. Според Пиета е възможно той да е служил в римската войска и да е бил повлиян от римската култура, ако се съди по играта поставена в неговата гробница. Ученият предполага, че може да му е била любима приживе.

Гробницата, датирана от 375 г., е открита случайно в индустриалната зона на Попрад – Матейовец, докато са се извършвали строителни дейности. Интерес предизвикват и откритите в гробницата дървено легло, украсено със сребърни листа и бюро.

Превод и редакция: Силвия Аризанова

Снимка: Matej Ruttkay, SAV

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)