Дунав

„Дунав тече в София“: 3D Mapping прожекция

26 юни 2018

WWF България ви кани на специална 3D Mapping прожекция по повод Международния ден на река Дунав - #ДУНАВтечевСофия


 Вижте как пред очите ви ще „оживеят“ 5-метрови есетри и други емблематични дунавски обитатели.
 Входът е СВОБОДЕН,  облагородената част от коритото на река Перловска, срещу паркинга на Националния стадион „Васил Левски“. Дата- 29 юни от 20:30 ч. 


Ето какво обещават организаторите:

Малцина знаят, че близо 80% от крайречните природни местообитания и рибните ресурси на Дунав са унищожени през ХХ век, а останалите са застрашени. Затова от WWF работим за възстановяването на тези екосистеми и опазването на дунавските притоци и животински видове.

Нашата инициатива цели да: ви запознае с емблематичната река и нейните чудновати обитателии да изпрати важно послание за проблемите, които заплашват сладководните басейни в България. 

Основните проблеми на реките са прегради по тях като ВЕЦ-ове, язовири и шлюзове, които нарушават естествения им поток и възпрепятстват миграцията на рибите, извличането на пясък и чакъл, канализирането и поставянето на диги, изсичането на крайречната растителност. Освен върху водните обитатели, гореизброените имат негативен ефект и върху местните жители. 

Построяването на преграда по реката, например, води до вдълбаване на речното корито и засилване на процесите на ерозия и всички останали негативни последици от това. Преградите възпрепятстват и хората, чиито прехрана и хобита са свързани с реката – рибари, каякари, рафтинг любители.

По време на събитието наши представители ще разкажат повече по темата и за това как всеки един от нас би могъл да допринесе за опазването на водното ни богатство.

……
Световният фонд за дивата природа (WWF) е една от най-големите и ефективни природозащитни организации. Основана през 1961 г., днес тя разполага с над 6 млн. членове в повече от 100 държави по света. 
Следвайки своята мисия да работи за опазването на околната среда, WWF е посветила дейността си на съхраняване на биологичното разнообразие, въвеждане на възобновяеми енергийни източници и ограничаване на замърсяването. 
През 2006 г. официално е регистрирана и неправителствената организация WWF Дунавско-Карпатска програма България, което показва засиления интерес към опазването на природата у нас. 

Източник: Фейсбук

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)