rain-08

Дъждовете у нас – с прах от Сахара

10 април 2016

В дъждовете тези дни е имало прах от Северна Африка. Това потвърдиха за БГНЕС от НИМХ при БАН. През изминалите дни имаше прах от Северна Африка, който се изнесе с атмосферната циркулация. Затова в дъждовете от тези дни се е съдържал и пустинен прах.

Към този час вече няма такива данни. За валежите от дъжд, които се очакват днес, няма да бъдат с наличен прах от Африка. От НИМХ уточняват, че наличието на прах от Северна Африка в дъжда не е нещо необичайно. Когато има такава атмосферна циркулация е нормално да се пренася прах.

В неделя също ще има превалявания и гръмотевици. По-интензивни ще са валежите в Южна и Източна България, количествата ще са около и над 10-15 л/кв.м.

В северозападните и крайните югозападни райони валежите ще са до 1-2 л/кв.м. През нощта срещу понеделник валежи ще има главно в Западна и Южна България – до 5-8 л/кв.м, в Родопите – повече. В понеделник условия за превалявания все още ще има в западните райони и в Централна, Северна и Североизточна България с количества – от 1-2 до 10-12 л/кв.м.

снимка: weknowyourdreamz.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)