Дъжд от падащи звезди ни очаква тази нощ

Дъжд от падащи звезди ни очаква тази нощ

11 август 2014

Един от най-мощните метеорни потоци, наречен Персеиди, ще има пик тази вечер, съобщават астрономи. Метеорният поток е започнал още на 5-6 август, но пикът му е на 11 срещу 12 август между 3 и 4 часа. Очаква се броят на падащите звезди да достигне между 60 и 70 на час.

За съжаление, Луната е във фаза на пълнолуние и нейната разсеяна светлина в земната атмосфера ще попречи да бъдат забелязани множество от тези падащи звезди, които са с по-малка яркост, обясни пред „Фокус“ астрономът от Националната астрономическа обсерватория на Рожен Никола Петров. Въпреки това ще можем да се насладим на по-ярките метеори, стига да няма облачна покривка над нас, уточни Петров.

Падащите звезди ще могат да се наблюдават без каквато и да е техника, но е по-добре това да стане извън градовете, за да не пречат градските светлини. Падащите звезди са малки частици, останали от разпадането на кометата Темпъл-Тътъл. Когато навлизат в земната атмосфера, те започват да се нагряват и изгарят. Докато горят, те изглеждат като падащи звезди, но реално нямат нищо общо със звездите, допълни астрономът.

снимка: foro.astrotorroja.es

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)