сън

Дълбокият сън помага да не се разболяваме от грип

29 януари 2018

Известно е, че за да не се разболеем от грип е хубаво да си мием често ръцете, но хората пренебрегват значението на седем-осем часовия сън през нощта, споделя пред Daily Mail специалиста Крис Брантнер. Хроничното недоспиване води до отслабване на имунната система и организмът става податлив на инфекции.

При съня съществуват четири различни фази. Особено важна е фазата на дълбокия сън, която започва 35-45 минути след заспиване. По време на дълбокия сън имунната ситема се въобновява. През този период се обновяват определен тип имунни клетки, в това число отговорните за разпознаването и унищожаването на клетките, заразени с вируса. Освен това има отделяне на цитокини – протеини, участващи в имунната реакция към инфекцията. При липса на сън, всички тези процеси се нарушават, което отслабва имунната система, обяснява Брантнер.

Вижте още: Официално: от 27 януари грипна епидемия и в София

Според експерта това увеличава риска от разболяване. Ако имунната ви система работи на границите на възможностите си, поради липсата на сън, ще й е много по-трудно да се справи с евентуална инфекция.

Изследванията показват, че и ефективността на ваксината срещу грип намалява, ако не спите достатъчно. Ако сте болен, дълбокия сън може да активира имунната ви система и да ви помогне да оздравеете.

 

превод и редакция: Силвия Аризанова

снимка: health.clevelandclinic.org

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)