DSC_0282

Дългото стоене пред екран нарушава съня при младежите

03 февруари 2015

Младежи, които прекарват много време пред екраните на телевизори, компютри, смартфони, таблети или конзоли за игри, спят по-кратко и по-трудно заспиват, сочи изследване.

То е осъществено сред 10 000 млади норвежци на възраст между 16 и 19 години. Според резултатите от него по-дълго прекараното време пред екрана пречи на бързото заспиване и такива хора ще се опитват повече от час да заспят.

Този риск се засилва с 49% при хора, седели пред екран повече от 4 часа дневно, отколкото при тези прекарали по-малко от час пред екрана. Най-голям риск за лош сън има за тези, които точно преди да си легнат са били пред екрана. Младежите и юношите имат нужда физиологично от 8-9 часа пълноценен сън, за да са във форма на следващия ден. Онези, които имат навик да прекарват повече от два часа дневно да си пращат съобщения, ровят в интернет или да си „чатят“, рискуват да спят не повече от пет часа през нощта.

Учените са установили и още една подробност. По-лош сън имат хората, използващи повече от едно електронно устройство. Тези с по два или три телефона имат 50% вероятност да спят по-малко от пет часа на нощ отколкото онези с по един апарат. При четирли или повече устройства рискът се увеличава на 75%.

Според учените екраните на електронните устройства стимулират нервната система и излъчваната светлина се намесва в биологичните ритми, което съответно води до нарушения на съня. /АФП

снимка: lg.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)