„Дяволското гърло“ – когато „True Detective срещне Туин Пийкс“, ама по български

18 април 2019

Ако сте от уважаващите себе си телемани, няма как да сте пропуснали едно от безспорните открития в жанра в последните години – мащабната поредица True Detective. Още в дебютния си сезон (който и за момента продължава да е недостижим), сагата грабна сърцата на зрителите с уникалния микс от страхотна актьорска игра (уникална екранна химия между Уди Харелсън и Матю Макконъхи), изпипан сюжет и завладяваща мрачна атмосфера.

Е, с американските колеги дотук, сега да се върнем на родна почва с новия продукт на Dream Team – „Дяволското гърло“. Вероятно вече и сами сте се досетили защо е това въведение – приликата между двете заглавия е повече от очевидна и въпреки, че Евтим Милошев и компания са се опитали да копират успешната формула, добавяйки и малко мистицизъм в духа на друг хит от 90-те – „Туин Пийкс“, всъщност до голяма степен им се е получило.

Дяволското гърло

За да сме честни, в последните сезони, по HBO, Netflix и другите стрийм платформи се нагледахме на доста източноевропейски предложения и истината е, че „Дяволското гърло“ с нищо не им отстъпва. Заснет изцяло в Родопите, сериалът противопоставя уникалните природни красоти на ужасяващите крими елементи в сюжетната линия. Редно е да уточним, че това е първата родна ТВ продукция, занимаваща се с разследване на серийни убийства и сценаристите вероятно умишлено са заложили на крайната провокация с цел привличане интереса на зрителите.

Същевременно обаче, екипът зад реализацията заслужава и комплименти за това, че е вложил достатъчно и в личните драми на основните персонажи и с този си ход съумява и да накара публиката вече да се идентифицира с тях. Разбира се, в развитието на епизодите се усещат и много клишета, но в крайна сметка финалният резутат е добре балансирана история между криминалното, личното и професионалното.

Дяволското гърло

„Най-сериозната драма е, че дори и големият злодей в сериала всъщност има в себе си и друга, човешка страна“, разкрива криминалният психолог на сериала Росен Йорданов, чиято задача е да изгради образите така, че да ги доближи максимално до реалността. Режисьори на проекта са Павел Веснаков и Димитър Димитров, креативен продуцент и сценарист – Иван Спасов, оператори – Мартин Балкански, Борис Славков и др,., а зад монтажа стои името на Виктория Радославова.

Няма как да не отличим и страхотната кинематографична визия на „Дяволското гърло“ – пейзажите в Родопите са заснети и представени на много високо ниво, представяйки до голяма степен реалните природни красоти без излишна помпозност. Впечатляващ е и музикалният фон – саундтракът е подбран с прецизна детайлност и единственият му недостатък е, че не е от българска музика (някак сме свикнали да асоциираме Родопите с български фолклор). За финал оставяме кастът и актьорската игра.

Дяволското гърло - сериал - Владо Карамазов

Истината е, че ако дотук трудно бихме могли да имаме забележки, то въпреки иначе добрите диалози, стигаме до една стара и явно открояваща се слабост. И тук, както и в доста други ТВ продукции, голяма част от актьорите сякаш декламират репликите си, вместо да се опитват да вникнат в тях.

Това важи в голяма степен и за титуляра Владимир Карамазов, който звучи сякаш не е напускал театралната сцена и на моменти буквално преиграва. Ефектът е още по-забележим покрай контраста, който се получава спрямо играта на екранната му партньорка Теодора Духовникова, която е на съвсем друго ниво и определено използва първата си главна роля в сериал по най-добрия начин.

devil5

Добри думи заслужават и ветеранът Васил Банов като прокурор Чанов, Лидия Инджова (Донка), Валери Йорданов (Попето), Стоян Радев и Христо Петков. Въпреки тези слабости обаче, „Дяволското гърло“ остава един от най-амбициозните и успешни продукти в телевизионния ни ефир в последните години и въпреки че предизвиква противоречиви реакции в социалните мрежи, със сигурност ще задържи интереса до края на сезона (общо 10 епизода).

И за да довършим мисълта си за източноевропейските сериали по Netflix и HBO в последните месеци, то смеем да твърдим, че подобен продукт би стоял съвсем на място в чуждестранния каталог…

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)