Дядо Николай ще връща Св. Кирик на Пловдивската Митрополия

Дядо Николай ще връща Св. Кирик на Пловдивската Митрополия

06 март 2015

След дългогодишна съдебна битка със Съюза на архитектите в България, Пловдивският митрополит Николай спечели окончателно правата за собственост върху манастира „Св. Св. Кирик и Юлита“ край Асеновград. Решението е на  Върховният касационен съд и не подлежи на обжалване. Окончателно вече имота е в ръцете на църквата.

Дядо Николай ще връща Св. Кирик на Пловдивската Митрополия

Спорът породи напрежение между Пловдивската митрополия и гилдията на архитектите у нас. Въззивният съд е приел, че манастирът е придобит от Пловдивската митрополия на основание давностно владение, което е продължило явно, непрекъснато и несмущавано в периода от 1.01.1925 до 1.01.1945 година. През 1982 година Съюзът на архитектите в България сключва договор с митрополията за безсрочно и безвъзмездно ползване и в периода 1983 – 1987 е извършил цялостно строителство в имота, което стриктно следва формата, очертанията и обемите на съществувалите сгради на манастира. Мотивите на архитектите бяха, че те са вложили над 10 млн. лева в строителството, а години преди да сключат договора и да влязат в манастира, той не е бил използван за тази цел – в него е имало психиатрия, концлагер в различни години. Над 300 проекта са предоставили безвъзмездно архитектите за нуждите на Българската православна църква. Особено обидени бяха те от нападките на митрополит Николай, който нарече „място за разврат“ Творческата база на САБ при влизането му във владение в манастира през септември миналата година.

От своя страна, в дните преди делото във ВКС, пловдивският митрополит Николай призова пловдивчани да се молят.  По повод победата в съдебната битка, на 8 март той ще отслужи благодарствен молебен и ще отправи специално архипастирско послание до духовенството и православните християни в катедралния храм „Успение Богородично“.

данни: БГНЕС
снимки WEB

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)