unnamed

Д-р Страхил Ефремов от Франция: „Преболедувах много тежко COVID-19, благодарение на Бог! Уви…други не успяха“

19 април 2020

Страхил Ефремов е един от най-добрите и известни български доктори по пластична реконструктивна и естетична хирургия, хирургия на ръка и микрохирургия. Съосновател на българската асоциация по пластична, реконsтруктивна и естетична хирургия, неин първи секретар, основател на бългрското сдружение за естетична пластична хирургия, президент, VIP член на международното дружество за естетична пластична хирургия ISAPS , в което е секретар за България.
Днес той живее със съпругата си Мила, също доктор и работи във Франция и практикува в гр. Тионвил и SOSMAIN Мец, Лотарингия, Североизточна Франция.
Той се разболява от коронавирус преди месец и днес сме щастливи да го поздравим жив и здрав! Това, което той споделя с всички нас има особена стойност, не само като лекар, а и като човек преборил коронавируса. Д-р Ефремов споделя с нас за изпитанието, за уроците, за живота именно днес, на Възкресение Христово:  
Д-р Ефремов на операционната маса

Д-р Ефремов на операционната маса

- Д-р Ефремов, Вие сте не само доктор и в този смисъл изразяваме своето възхищение днес повече от всякога, но Вие сте и преживяли истинския ад на COVID-19 като сте го преборили! Какво стана? Как започна всичко с пандемията при Вас във Франция?

Здравейте. Живея в североизочна Франция-Лотарингия. Нашият район е един от най- засегнатите. Преди време се е състояла среща на евангилисти, от където заразата плъзна. В нашата клиника една медицинска сестра е присъствала, без да знае е заразила лекаря, с когото работи. Един пациент заразил съпругата ми, тя мен и… Това е общо взето картината на разпространението на вируса в област Изток на Франция. Другата заегната област е най- населената – Парижка област.  Заразата в този и вид се разпространи преди да разберем за какво става въпрос. Кой я е внесъл във Франция вече няма значение.  Когато  го разбрахме, тя вече беше тук. 

- Преди да се заразите, предполагахте ли изобщо за какво става дума? Разкажете ни – това е много важно за всички, които подценяват проблема!

В началото на годината данните за пълна карантина идващи от провинция Ухан в Китай бяха стряскащи. Мислехме, че може да бъде проблем, но не си давахме сметка за размера. Бяхме чували за възможна пневмония като усложнение на състояние подобно на грипа, но нямахме никаква идея за струкурата на вируса и неговата деструктивна мощ. Между другото и до сега изникват нови и нови данни за поразителната му способност. Тези дни се оказа, че се наблюдават съдови промени в долните крайници, най- вече при деца, които се проявяват с обриви.

- Какво трябва непременно да знаем за коронавируса  – Вашите думи не само като лекар, но и като човек, който вече го е преборил?

Заболяването е изключително тежко. При мен протече с висока температура, липса на апетит, невъзможност да стана от леглото, диария, за десет дни отслабване с около 10кг. Когато се опитах да стана, болките в краката бяха силни, едва можех да измина няколко крачки. Тази патология сега започва да се описва, но все още няма своето обяснение. На тези, които се присмиват и неглижират да кажа –  заболяването няма нищо общо с вирусните заболявания, които познаваме. Много по-тежко протича и задълбочаването му може да се стане светкавично. Като цяло отне ми месец, за да мога да извършвам елементарни действия от ежедневния живот, но съм благодарен на Бог! Други не успяха.

229421_209492415757842_7590568_n
- Как виждате COVID-19  от професионална, медицинска гредна точка?

Много се пише за структурата на този вирус в момента, но истината е, че той все още е непознат. Кислородът е жизненоважен за живота на клетките в организма ни. В белия дроб кислородът се свързва с белтъчен комплекс на желязото. който пренася кислорода до всяка клетка. Вирусът измества желязото от този комплекс. В резултат желязото се натрупва като свободен елемент в белия дроб и предизиква тежки възпалително- дегенеративни процеси. От друга страна до клетките не достига кислород, знаете колко време можем да съществуваме без кислород. Те страдат, после загиват. В крайна сметка органите и системите на организма започват да се изключват. 

Напоследък разчитането на генома на вируса достигна до участък, сходен с генома на вируса на СПИН. По тази причина президентът на Франция , подкрепен от г-н Путин поиска допълнителни разяснения. Допуска се, че е имало опит за изработване на ваксина срещу СПИН, но така промененият коронавирус по някакъв начин е навлязъл в обществото. Много неясноти има около този вирус. За това ние реагираме със сурови мерки, надявайки се да намалим вредата, която може да ни нанесе.
1097061_10201583882229765_1083804719_o

- Как се спазват правилата и мерките във Франция и намирате ли ги за адекватни? И можете ли да съпоставите с България?

Във Франция от 13 март се въведе т.нар. домашен режим. Това беше веднага след като въпросната среща на евангелистите доведе до масово заразяване в района.  На 13 април президетът Макрон  направи известното си вече телевизионно обръщение, в което обяви :« ние сме във война » . Малко от нас имаха идея какво предсталява тази война, но твърдостта и непоколибимостта на президента ни убедиха в необходимостта от силни и незабавни мерки. В това първо интервю в Макрон нямаше и сянка на съмнение- той беше лидерът, знаеше какво пеави и народър го последва. Изолирането се спазва стриктно от всички.

Аз съм хирург на частна практика. Нямам други доходи освен от частната си практика. Така са и многобройните частни дружества- големи или малки. Всички частници губим средства- плащаме заплати, наеми, заеми и т.н. Но никой не си позволява да омаловажи смисъла на изолирането. Това е начинът да се разтовари болничната система и намали разпространението на вируса. Преставете си, ако в един момент заболеят голяма група от хора, медицинската система ще се взриви, защото няма държава в света, която да има за всеки жител болнично легло и респиратор. 
Ето защо мисля, че усилията на Българското правителство и екипа на проф. Мутафчийски са абсолютно навременни и необходими за страната ни, за здравето на всеки един. Спокойно мога да кажа, че съм горд с бързата и адекватна позиция на българското правителство. Спазването на законите във Франция и България е различно, разбира се. Това е част от българската народопсихология.

- Какъв урок научихте от COVID – 19 и промени ли Ви?

COVID-19 за мен сложи край на една, бих я нарекъл варварска глобализация. Във Франция съм от 7 години. Брутният продукт а държавата постоянно се увеличава, но разликите между съсловията расте. Бедните си остават бедни, богатите все по-богати и това генерираше напрежение в обществото. Огромна часто от предприятията на Франция имат само предтсавителство тук, заводите са в Китай, счетоводството в Индия, администрация в САЩ и т.н. През годините аз също смятах, че това е една добра опция и,че това е пътят за развитие на глобалната икономика. Сега съм на противоположно становище. Мисля, че трябва да се инвестира в развитието на местните кадри и мощности, дори и да струват по-скъпо, защото те дават стабилност и просперитет на обществото в дългосрочен период.

Лекарското семейство Мила и Страхил Ефремови на Националния празник

Лекарското семейство Мила и Страхил Ефремови на Националния празник


- Какво ще пожелаете на България?

Промяната, която очаквам, ще накара огромен брой предприятия от ЕС да напуснат азиатските държави и да се приберат в ЕС. Това е един наистина прекрасен шанс за успех на България. Надявам се да не го изпуснем. За да има добри инвестиции е нужно да няма и сянка на корупция ( в нашия случай поне да не е фрапантна),  но държавата ни трябва да правова, да няма « гнили ябълки »  и партньорите ни да са сигурни и спокойни. Ще ми се министър председателят да се справи,  за да навлязат големите, истински инвеститори. Сега е моментът, изпуснем ли го, следващият не се знае кога ще бъде.

Благодарим ви за вълнуващото интервю и бъдете живи и здрави! Христос Воскресе!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)