0000283257-article3

Евлоги и Христо Георгиеви върху сребърна монета на БНБ

01 юни 2019

От 3 юни Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета „Евлоги и Христо Георгиеви“ от серията „Българско възраждане“.

Десетолевката ще се продава 78 лева на две каси на централната банка и на четири каси в Касовия център на БНБ на ул. „Михаил Тенев“ № 10, както и в офиси и клонове на Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк (България) и Тексим Банк. До 5 юни всеки клиент ще може да закупи до два броя от сребърната пара, след което възпоменателната монета „Евлоги и Христо Георгиеви“ ще се продава без ограничения.
На лицето на сребърната пара е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината „1879“ върху лентата, околовръст има надпис „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА“, изписана е номиналната стойност „10 ЛЕВА“ и годината на емисията „2019“.

На гърба на монетата са образите на Евлоги и Христо Георгиеви на фона на сградата на Софийския университет, а над тях е надпис с имената им.

Автори на художествения проект: са Пламен Чернев и Преслав Чернев. В Монетния двор са изляти 3 хиляди монети от сребро  проба 999/1000, качество –мат-гланц, висше, с тегло –23,33 грама с диаметър –38,61 мм с гурт –гладък. Монетата с образа на известните българи е почит към тяхното дело, с което служат за развитие на българското стопанство. С дарение от Евлоги и Христо Георгиеви е направена сградата на Софийския университет. Братята даряват средства за построяване на Александровската болница в София.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)