greece-2008-259

Европа може да направи символична отстъпка на Гърция

02 февруари 2015

Въпросът за премахване на „тройката“ международни кредитори на Гърция (ЕС, ЕЦБ, МВФ) може да бъде разгледан още през тази седмица по време на посещението в Брюксел на новия министър-председател на Гърция Алексис Ципрас.

То ще се състои вероятно на 4 или 5 февруари, съобщи ТАСС, като се позова на европейски дипломатически източник.

Европейската комисия е проучвала възможността да се елиминира форматът, наречен „тройка“. Това са международните кредитори на Гърция, които се занимават с кредитиране и фактически осъществяват външен контрол на гръцката икономика. Въпреки това, според него, Брюксел може да направи този ход само ако бъде потвърден „курсът на бюджетни икономии и структурни реформи“ от новото правителство на страната.

В Гърция „тройката“ се свързва с многото лишения, които гърците понесоха през последните три години. В тази връзка форматът „тройка“ от международните кредитори би могъл да бъде премахнат и заменен с нов режим на макрофинансов диалог с Атина, но само ако те продължат курса на бюджетни икономии и структурни реформи“, каза дипломатът.

„Тази възможност се обсъжда“, каза той.

По този начин ЕК възнамерява да предложи на новото правителство на Гърция символична отстъпка, която може да бъде поднесена на гръцките гласоподаватели като победа над Брюксел, в замяна на фактическо запазване на старата политика на строги икономии и отказ на новата управляваща Коалиция на радикалните леви сили (СИРИЗА) от исканията за опрощаване на част от гръцкия дълг.

От 2010 г.“тройката“ международни кредитори даде на Гърция две програми за макрофинансова помощ, с общ обем 240 милиарда евро срещу строги бюджетни ограничения. Значителна част от тези заеми отиде за обслужване на външния дълг на Гърция, който само стана още по-голям, достигайки 412 милиарда евро в края на 2014 г. на фона на катастрофален срив на икономиката.

Опрощаването на част от дълга би могло да стане спасение за Гърция, но водещите държави от ЕС (Германия, на първо място), не могат да предприемат тази стъпка, опасявайки се, че европейските банки, кредитирали Гърция, няма да преживеят загубата на инвестираните средства в гръцката икономика, което би могло да породи нова криза на европейската финансова система и на единната европейска валута – еврото.

снимка: anotherbagmoretravel.wordpress.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)