EFA_nominations_2017

Европейската Филмова Академия раздава своите награди за 30-ти път

22 август 2017

Европейската Филмова Академия и EFA Productions обявиха днес заглавията на 51 пълнометражни филма, които са номинирани за различните категории награди през 2017 година. Сред тях е включен един български филм – „Безбог” на Ралица Петрова (в копродукция с Дания и Франция) и още три продукции, в които България участва като миноритарен копродуцент – „Реквием за госпожа Й.” на Боян Вулетич (Сърбия-България „Geopoly Film”-Македония-Русия-Франция), „Синът на София” на Елина Псику (Гърция-България „Chouchkov Brothers”-Франция) и „Уестърн” на Валеска Гризебах (Германия-България „Chouchkov Brothers”-Австрия).

Част от филмите, номинирани от ЕФА, бяха включени в програмата на 21-вия София Филм Фест и някои могат да се видят на кино в арт-хаус киносалоните на страната – като „Другата страна на надеждата” на Аки Каурисмаки, друга част ще могат да бъдат видени в програмата на 22-рия София Филм Фест през март 2018. Филмите, селектирани за Наградата LUX на Европейския парламент, които присъстват в номинациите на ЕФА, ще бъдат представени на Филмовите дни ЛУКС през декември, а част от заглавията очакват своите премиери през есента – като най-новата творба на Франсоа Озон „Франц” и разтърсващата, поетична история от Втората световна война „Рай” с подписа на Андрей Кончаловски.

Сред продуцентите на филмите могат да бъдат изброени 31 държави – поредно доказателство за огромното разнообразие и богата палитра на европейското кино. В предстоящите седмици над 3000 членове на Европейската филмова академия ще гласуват за филмите, които според тях са достойни за номинации в различните категории – за Европейски филм, режисьор, актьор, актриса, сценарист. Номинациите ще бъдат обявени на 4 ноември на Европейския филмов фестивал в Севиля, Испания. Междувременно седемчленно жури ще определи наградените в категориите за най-добър оператор, монтажист, художник, художник по костюмите, грим и прически, композитор и звуков дизайн.

Раздаването на наградите на Европейската филмова академия ще се случи за 30-та поредна година – денят е 9 декември, мястото – Берлин.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)