Европейска седмица на мобилността

19 септември 2017

Европейската седмица на мобилността се провежда всяка година от 16 до 22 септември. Целта е европейските общини да се насърчат не само да въведат, но и да подпомагат устойчивия транспорт. През 2017 година  „Европейската седмица на мобилността“ се фокусира върху „Чиста, споделена и интелигентна мобилност“, а мотото на кампанията е „Заедно стигаме по-далеч“.

И тази година Европейската комисия ще насърчи популяризирането на устойчивата градска мобилност, не само сред местните власти, но и сред други заинтересувани страни. Още след успеха на кампанията „Ден без автомобили“ през 2002 година започва провеждането на Европейската седмица на мобилността. Популярността на събитието и съпътстващите прояви расте с всяка изминала година и се радва на широка обществена подкрепа.  Причината е , че увеличаващото се население, непробиваемите задръствания, изменението в климата тежат върху плещите на градовете ни повече от всякога. Трудно е да се създаде перфектния зелен град, но подобни инициативи са част от визията за него.  Градовете са за хората, но те вече трябва да са устроени, така че те да могат да живеят в тях по-добре, по по-устойчив начин, като им се осигури социално приобщаване както в краткосрочен, така и в дългосрочен план.

Задължително е в съвременния град да се изгради интегрирана система за мобилност, с нови транспортни мрежи и структури, за да бъдат градовете годни за пешеходство и колоездене. От съществено значение са и обществените зелени зони и зелените еко-проекти на нови жилищни сгради, които все повече ще доближават хората до природата и така те ще чувстват по-малко стрес в градската среда.

репортер: Ася Георгиева
оператор: Антон хариев
постпродукция: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)