птиците

Европейските дни на птиците са на 6 и 7 октомври тази година

06 октомври 2018

На 6 и 7 октомври за 25-ти път празнуваме Европейските дни на птиците, като едно от най-големите събития на международната организация BirdLife International, съобщават от Българското дружество за защита на птиците.

Международният съюз за опазване на природата е създаден на 20 юни 1922 г. в Лондон. Това е първата международна организация в защита на природата. През 90-те години в организацията текат дискусии за нуждата от промени в нейната структура и така на 3-ти март 1993 година организацията се реформира и продължава да съществува под името BirdLife International.

През същата година, няколко месеца по-късно, като първа съвместна инициатива над 100 партньора на BirdLife International, провеждат първия „World Birdwatch” на 9 и 10 октомври. В Европа някои партньори на международната организация вземат решение да създадат допълнителна система за отчитане на всички хора, които се включват в събитията за наблюдения на птици по време на тяхната есенна миграция, както и броя на наблюдаваните птици.

Основната идея на октомврийските дни на птиците е била да се повиши осведомеността за нуждата от опазване на мигриращите птици, на местата им за размножаване, на местата им за почивка по дългия миграционен път, както и на местата за зимуване на птиците. Освен това дните са били идеален повод за представяне на организацията с новото име пред обществеността.

Успехът на това събитие е бил огромен, защото резултатите от страните в Европа са се събирали в единен Европейски център (винаги управляван от един от партньорите) до неделя в 18:00 часа. Само така медиите са могли да получават актуална информация за наблюдавания брой мигриращи видове птици и хората включили се в инициативата. В Европа партньорите на BirdLife International от 17 страни организират и провеждат близо 1812 събития, с участието на 17 119 души и преброени 5 милиона птици.

Така се ражда инициативата, утвърдила се във времето и превърнала се в традиция, разказват от Българското дружество за защита на птиците.

Вижте още: На 1 април е Международният ден на птиците

След големия успех на първото събитие, партньорите в Европа започват да организират събитието всяка година. За удоволствие на организаторите в него се включват все повече хора и особено много деца през годините. Ето защо, през 2018 година отбелязваме 25 годишнината от провеждането на кампанията за информиране на обществеността за значението и нуждата от опазване на мигриращите птици и техните местообитания, наречена EuroBirdwatch или Европейски дни на птиците.

В шест града в страната Европейските дни на птиците ще бъдат отбелязани с разнообразни събития. Това са София, Хасково, Свищов, Белене, Козлодуй и Гоце Делчев.

Всеки може да се присъедини в отбелязването на 25-та годишнина на Европейските дни на птиците на специалната фейсбук страница на събитието – EuroBirdwatch, където може да открие допълнително информация, да сподели снимки и да научи първи резултатите от тазгодишното издание.

снимка: EuroBirdwatch/ Facebook

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)