InLife на лов за коледно настроение из Европейските коледни базари

22 декември 2017

Всичко започва през средните векове, когато коледните базари са били посветени на свети Николай… За Мюнхенските и Виенските Коледни базари има данни още от 14-ти век.
Всъщност историята разказва, че първите коледни базари са се провели именно в австрийската столица. През 1294 година херцог Албрехт I дава на виенските търговци привилегията да организират Декемврийски пазар за населението на града.  Базарите са променяли местата и времето си на провеждане, но  част от самата концепция и до ден днесшен си остава същата - още от самото си начало базарът бил запазено място само за малки търговци – все пак те били хората, които осигурявали стабилни доставки на стоки за града и в най-трудните времена.

MON_1952

Любимите на всички снежни преспапиета се изработват ръчно във Виена от 1900-та година насам

Съвременният Виенски коледен базар води началото си от 1764 г. и често е сменял мястото си, но от 1975 година основният коледен базар на Австрия се провежда на площада пред виенското кметство или казано на чист немски - Rathausplatz. Там разгръща ледените си ръкави уникална зимна пързалка – любимо място за движение и забавление на малки и големи (на екипа на InLife – също).

MON_1969 MON_1950

В столицата на най-богатата немска провинция Бавария – Мюнхен, над 3 милиона туристи преминават между красивите сергии на основния Коледен Базар, който запълва най-туристическото и красиво място в града – „Мариенплац“.  Те идват тук, за да наситят сетивата си с аромати, цветове, вкусове и много, много коледно настроение. Тук има хора, които цяла година подготвят стоките за този предпразничен месец, в който хиляди семейства отделят от средствата си, за да направят домовете си по-красиви, дните си по-вкусни и да зарадват близките си с нещо малко, но направено от сърце… За вкусните топли напитки и традиционното греяно вино, както и портокаловия пунш няма как да ви разкажем.. Просто трябва да се опита.

репортер: Калина Станева
оператор: Александър Вакадинов
постпродукция: Симеон Симеонов

фотограф: Симеон Симеонов

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)