MON_4041

Европейският парламент не прие директивата за авторското право

05 юли 2018

Европарламентът не прие новата директива за авторско право. Тя задължава всички уебсайтове да следят чрез филтри цялото съдържание което потребителите качват и да го изтриват автоматично в случай, че съдържа дори малка част от авторски материал. По този начин могат да бъдат трити дори ваши лични клипове, например от „Фейсбук”, само защото за няколко секунди в тях е прозвучала нечия песен или част от авторски текст. Друг текст от директивата пък защитава с авторски права дори заглавията на журналистически статии, което би довело до почти пълна невъзможност за споделянето им в социалните мрежи или цитирането им от друга медия. На 20 юни правната комисия даде мандат за директивата, но днес с 40 гласа мнозинство Европарламентът го е отхвърлил. Това означава, че през септември текстовете отново ще бъдат отворени в пленарна зала. Против мандата днес са гласували само 3-ма български евродепутати. Останалите 13 или са гласували „за” мандата или не са гласували изобщо.

MON_4014

Най-спорните текстове от директивата са член 11 и член 13. Първият защитава от авторско право дори заглавията на журналистически статии, което би ограничило почти напълно споделянето или цитирането им. Според член 13 пък всяка онлайн платформа ще носи отговорност и ще трябва да следи за авторски права цялото съдържание, което потребителите качват, независимо дали става въпрос за текст, видео, картинки или музика. Подобна технология за филтриране обаче е скъпа и в момента я имат само няколко гиганти, като Google, Facebook и Youtube. На 20 юни правната комисия прие всички текстове. Днес Европарламентът трябваше да реши дали да приеме мандата и да го прати на т. нар. Триалог, или да го отхвърли и през септември да отвори повторно текстовете в пленарна зала, обясни за Дарик Димитър Димитров от „Уикимедия”:

„Не, не приемат мандата, който правната комисия си е дала и септември ще разгледат мандата вече с отделните му точки. Консерваторите, ЕНП, включително и ГЕРБ са твърдо „ЗА“, социалистите са раздвоени, всички по-малки групи преобладаващо „против“.
Мандатът е отхвърлен с 318 гласа „против” и 278 гласа „за”. Едва трима български евродепутати – Илхан Кючук, Момчил Неков и Георги Пирински, са гласували „против”. Всички останали, или не са гласували, или са гласували „за” минаване на мандата. Сред тях е и Ангел Джамбазки, който на 20 юни в правна комисия гласува  против” спорните членове. Според него пък връщането на текстовете не било добра стъпка, а трябвало да се върви към Триалог – преговори между парламента, съвета и комисията:

„Най-голяма тежест има Съветът, където са нашите министри, където можем да смекчим чл.13, който е най-притеснителен за потребителите. Но там можехме да направим добър разговор. А сега се връщаме в парламента, където не е добра идея, защото там ще избуят лобистките интереси на тези компании. Моите притеснения са, че септември ще видим по-лоши текстове“, каза Джамбазки.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)