DSCN2450

Европейски ден без автомобили

22 септември 2014

Днес, освен Деня на Независимостта на България, честваме и европейският ден без автомобили.
За първи път такъв ден е осъществен в рамките на Европа през 1998г., а инициатор за такъв Ден е Франция. За кратко време към здравословната и екологична идея се присъединяват всички страни членки на Европейският съюз, включително и другите страни от европейският континент.

img_9589

 

На този ден и в рамките на тази международна кампания се затварят за автомобилно движение централните зони в много градове на Европа. И в София ще се състои „Европейският ден без автомобили“. За целта от 9.00 до 17.00 ч. ще бъде забранено влизането на превозни средства в зоната, ограничена от бул. „Княз Александър Дондуков”, ул. „11-ти август”, ул. „Врабча”, бул. „Васил Левски”, ул. „Аксаков”, ул. „6-ти септември”, ул. „Ген. Гурко”, ул. „Леге”, ул. „Позитано”, бул. „Витоша”, бул. „Княз Александър Дондуков” с изключение на граничните улици и булеварди.

img_9507

Велосипедите са добре дошли! На много места в централните зони по цяла Европа ще се организират прояви и състезания с велосипеди и други, за да се популяризира идеятаи посланието на този ден.

img_9723
Посланието на „Европейският ден без автомобили е предимно формирането на екологично мислене, а също така и начин на живот сред европейските граждани. Също така разяснителна дейност върху негативните страни на автомобилния транспорт в градски условия, промоция на алтернативните начини на транспорт в големите градове и демонстрация на идеята, че животът без автомобили не само е възможен, но и по приятен.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)