IMG_6670

Европейски моден форум 2015

18 юни 2015

На 17 юни в хотел „Шератон” се проведе Европейски моден форум, организиран от  MensFashionCluster. В рамките на събитието се състояха международна конференция, ревю и фешън парти. Конференцията, водена от проф. д.н. Любомир Стойков, беше официално открита от г-жа Даниела Везиева – заместник министър на икономиката. Форумът събра на една сцена експерти от академичните, бизнес и дизайнерски среди в модния бранш. В ревюто се включиха 14 носители на „Златна игла” на Академията за мода, студенти по моден дизайн от четири университета в страната и български дизайнери с успешни изяви на световните модни сцени. Акцент по време на модния форум беше представянето на съвременни облекла с препратки към българския фолклор.

IMG_6535

IMG_6655

В рамките на международната конференция г-н Никола Стоянов – представител на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия даде информация във връзка с подпомагането на българските модни предприятия за участие на изложения в чужбина с цел насърчаване на износа.  Деан Манев, директор на MensFashionCluster представи дейността на клъстера, създаден през 2013 г. с идеята да обедини бизнеса, дизайнерите, доставчиците – производители, институции, както и фирми с различни бизнес интереси от Европа в една обща цел. Целта е превръщането на Европа в лидер в модната индустрия в световен мащаб и възстановяване  на европейски производства. По темата „Модни прогнози” се включи Константин Стойнов, редактор мода в Harper’sBazaar България и преподавател в Национална художествена академия, специалност „Мода”. Розарио Бове, мениджър на „Академия дел Лусо” – част от Чепу Груп България, говори за „Ролята на италианската мода в европейската култура”. Катерина Цанева, старши преподавател и докторант на свободна подготовка в катедра „Мода”, НХА представи експозе по темата: “3Dпринтирането в модния дизайн”. Конференцията беше закрита от модния предприемач  Мартин Йорданов, който работи съвместно схореографа на танцова формация „Ричмарт” – Христо Димитров, за популяризирането и налагането на съвременна мода, интерпретираща български фолклор и фолклорни мотиви от народните носии.

IMG_6673

IMG_6642

Ревю спектакълът, който започна веднага след конференцията, стартира с атрактивна комбинация от мода и български народни танци. Върху микс от съвременна денс музика танцова формация “Ричмарт” представи колекция мъжки сака с български шевици на дизайнера Цветомир Петков – студент по мода в НХА. Заедно с тях Николая Димитрова показа рокля – съвременна интерпретация на фолклорни мотиви от Шопско, дело на дизайнера и майстор на народни носии Райна Ганчева в сътрудничество с Цветомир Петков. Оригиналната хореография беше направена специално за събитието от Христо Димитров.

В рамките на Европейския моден форум няколко поколения носители на „Златна игла” на Академията за мода показаха по един свой модел. В ревюто – истински впечатляващ „водопад от злато”, по думите на председателя на Академията за мода проф. д.н. Любомир Стойков, свои модели показаха: тазгодишните носители на високия приз –София Борисова, Христина Ангелова, Модна къща  Andrews/, както иЕвгения Живкова, Жана Жекова, Албена Александрова, Мариела Гемишева, Аля Милушева, Мария Недкова, доц. Йорданка Чернаева, Дарина Манченко, Милка Александрова – Бучи, Антония Йорданова и Николай Божилов.

IMG_6701

IMG_6711

IMG_6722

В ревю-спектакъла се включиха и български дизайнери, пожънали успех на световни модни сцени. Модна къща VHKFashionс дизайнер Веселка Крачунова, която беше приета изключително позитивно от модните критици по време на тазгодишната седмица на модата в Лас Вегас, показа дамска мода и избран модел от линията KidsbyVHKFashion. Модният бранд МИНОÁР с дизайнери Теодора Спасова и Йоан Гълъбов показаха избрани модели от мъжка колекция Лято 2015. След броени дни вкрая на месец юни Теодора и Йоан ще представят за втори път своя колекция по време на седмицата на модата в Париж.

Европейският моден форум даде възможност за изява и на млади дизайнери от четири университета: Национална художествена академия, Нов Български Университет, Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград и Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”. Всеки университет имаше възможност да представи до 15 модела на изявени свои студенти, независимо от броя им.Общо 14 студенти, степен бакалавър, специалност “Мода” в Национална художествена академия представиха моден пърформънс с модели от дипломния си проект “Градски легенди” с водещ на проекта  доц. д-р Мариела Гемишева. Четири колекции показаха студенти в магистърска програма „Мода и бизнес стратегии” в Нов Български Университет. Млади дизайнери, завършили НБУ – студенти на д-р Росица Рангелова, показаха три свои колекции. Възпитаници на Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград с ръководител Мария Онтева също показаха три колекции. Общо тринайсет модела показаха шест студенти специалност „Мода и мениджмънт в модата” от Варненски свободен университет „Черноризец Храбър” с ръководител доц. д-р Капка Манасиева.

Сред ВИП гостите, които уважиха събитието бяха: Ива Екимова, Йордана Димитрова, Капка Амзина и Явор Цаков, Мадлена Иванова, Мая Косева, Олга Ускова, Цвета Попова и др. В ревюто участваха топ моделите: Гери Дончева, Нанси Карабойчева (Мис България 2013), Райна Налджиева (Мис Свят България 2003), Жана Янева (Miss Universe Bulgaria 2012), Диана Иванчева (Miss Top Model Of The World 2009).

IMG_6605

IMG_6615

Автор на концепцията за Европейския моден форум, организиран от Men’sFashionClusterе проф. д.н. Любомир Стойков. Водеща на ревю-спектакъла беше младата певица и актриса Марина Кискинова, която също така допринесе за доброто настроение на гостите с няколко музикални изпълнения. Постановката на ревюто бе дело на Боян Караиванов.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)