20617044_682804015252391_1943949762296133904_o

Европол издирва най-търсените престъпници чрез… поздравителни картички

04 август 2017

Европол това лято подходи по необичаен начин за проследяване на 21 издирвани престъпници, извършили тежки престъпления в 21 страни на ЕС, включително и от България, за които традиционните методи на разследване не са дали досега резултат и лицата не са локализирани. – като им изпраща по Интернет картички с благопожелания и разпространява снимките им, съобщава Nova TV.

„Скъпи Артър, белгийските пържени картофки са най-вкусните и знаем, че ти липсват. Върни се, за да им се насладиш – имаме чудесна изненада за теб”, пиша на картичка, изпратена от белгийската полиция, която е на сайта на Европол. Илюстрирана с рисунка на статуята на момченцето Manneken Pis, което е емблемата на Брюксел, фунийка с картофки и чаша бира, картичката е адресирана до Артър Нороки, който се укрива след като беше осъден за наркотрафик от съд в Брюксел през 2014 г.

Лятната кампания на Европол започна в рамките на продължаваща инициатива за откриване на следите на най-търсените престъпници на континента. Тя се провежда под общото за всички европейски страни мото „Скъпи най-издирвани бежанци в Европа – полицията ви иска у дома това лято!“

„Скъпи Фарук, знаеш, че животът е най-хубав в сладка Франция. Надяваме се скоро да се прибереш”, пише в картичка от френската полиция, която завършва с фразата „Липсваш ни”. На картичката са Айфеловата кула, мъж с работен комбинезон, който държи франзела и бутилка червено вино. Тя е за Фарук Хаши. Той е осъден задочно през 2009 на 20 години затвор за няколко въоръжени грабежа и се смята, че живее във Франция, Белгия или Холандия.

Зад хумористичното послание обаче се крие сериозната цел на Европол да накара хората да следят сайта на полицейската агенция и това да помогне за издирване на престъпници, които се укриват от правосъдието.

От започването на издирването на „най-търсените” на сайта www.eumostwanted.eu през януари 2016 г. са открити и заловени 36 души – 11 от тях като пряк резултат от информация, подадена на Европол.

След предишна подобна кампания бяха арестувани трима души, един от тях британец, който беше разпознат като келнер в бар в Амстердам. Холандци са влизали в сайта, забелязали са снимката на беглеца и са го разпознали като работещ в бар. Два дни по-късно той е бил арестуван. Европол залага и на това, че и престъпниците отиват на летуване и там също могат да бъдат разпознати. Често престъпниците избират да посещават Испания, Турция и Италия.

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)