o-GROUP-OF-FRIENDS-AT-MEETING-facebook

Евростат: Българите предпочитат да се срещат повече с приятели, отколкото с роднини

26 юли 2017

Почти 22 процента от българите или всеки пети сънародник се среща всеки ден със семейството си или роднини, отчита анализ на Евростат от 2015 г. за предпочитанията на европейците на възраст над 16 години да се срещат редовно със семейството си или с приятели в свободното си време.

Същият процент от сънародниците ни се срещат с член на семейството или с роднини всяка седмица или месец, отчита статистиката.

Българите, които се срещат със семейството или роднини веднъж годишно, са доста малко – едва 2 процента са заявили, че правят подобни срещи веднъж на 12 месеца.

Около 25 процента от сънародниците ни, или всеки четвърти българин, предпочитат всекидневните срещи с приятели, а около 30 на сто правят това всяка седмица в свободното си време. Едва около 4 на сто от българите заявяват, че правят срещи с приятели веднъж в годината, показва анализът.

По данни на НСИ средният годишен доход на едно лице у нас през 2015 г. е бил малко над 5000 лв., като почти толкова са били и разходите – 4965 лв. За свободно време и отдих българинът е отделял по 227 лв. на година, за алкохол – над 200 лева, а парите, които редовно е трансферирал за подпомагане към роднински домакинства, са били в размер на около 60 лева годишно.

Повече от една трета или около 35 процента от хората в ЕС съобщават, че се срещат с роднини всяка седмица в свободното си време. Най-често семейни събирания се организират в Кипър – 45 процента, Словакия и Гърция – по 36 процента, както и в Малта – 35 процента, като в тези страни най-голям дял от хора заявяват, че са в ежедневен контакт с роднините си.

На другия полюс са роднинските връзки в балтийските страни – в Латвия едва 7 на сто от анкетираните обявяват, че всекидневно се срещат със семейството си, в Литва и Естония – съответно по 8 на сто. Други страни, в които срещите с роднини не са предпочитано всекидневно занимание са Полша, Австрия и Дания.

Всекидневните или седмични срещи с приятели са най-предпочитани в Гърция – 40 на сто, Хърватия – 38 на сто, Кипър – 37 на сто, Португалия – 36 на сто и др.

На другия полюс или около 1 на 5 души в Малта (22 на сто), Полша и Литва (и двете – по 20 на сто) заявяват, че се срещат по-рядко с приятели – веднъж месечно, или през последните 12 месеца, сочи европейската статистика.

От съседните ни балкански страни най-често всекидневни срещи с роднини се правят в Македония – близо 85 на сто, Сърбия и Румъния – по 25 на сто.

Всекидневните приятелски събирания също са най-чести при македонците – 46 на сто, Сърбия – 25 на сто, Румъния – само 10 на сто.

Както показват резултатите от изследването – южните нации много повече предпочитат редовните семейни срещи или събиранията с приятели, отколкото представителите на северните нации.

снимка: lingbe.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)