swimmers-79592_960_720

Евростат: Едва 1 от 10 българи спортува, в Дания – 8 от 10

17 март 2018

Едва около 10 процента от населението у нас, или почти 1 от всеки 10 българи, спортуват активно поне два часа в седмицата. Това показват актуални данни на Евростат за нагласата на европейците към спортни занимания през миналата година. Средният показател за ЕС-28 е около 40 процента, или почти 4 от всеки 10 европейци, които са спортували активно, отчита още европейската статистика. По този показател зад нас са единствено румънците, където едва около 7 процента се занимават активно със спорт, при показател за Дания например – 80 процента или почти 8 от всеки 10 датчани, които са спортували активно. Други страни с активност в спорта над 50 процента са още: Финландия, Норвегия, Исландия, Швеция и Германия, където населението, което спортува активно е между 60 и 80 процента. В съседна Гърция спортуващите надхвърлят границата от 20 процента, но в Турция например, са почти толкова мързеливи колкото и в Румъния – едва 7 на сто от южните ни съседи са били активни в спорта.

boy-3184351_960_720

Проучването отчита също, че местните власти могат да направят повече за насърчаване на физическата активност на гражданите в ЕС. Около 60 на сто от анкетираните европейци смятат, че местните спортни клубове и други организации осигуряват достатъчно възможности за това, но според около 40 на сто – местните власти не правят достатъчно за практикуването на спорта сред европейците.

woman-3053492_960_720

Физическата активност е един от дузината компоненти, по които се определя самооценката на здравето от европейците, отчитат данните на Евростат. По този показател страната ни е на границата на средната самооценка за ЕС-28 – около 70 процента от европейците се самоопределят в добро или много добро здраве. Също около 70 на сто от сънародниците ни се самоопределят с много добро или добро здраве, докато само 10 на сто са посочили, че здравето им е много лошо или лошо. В компонента „самооценка на здравето“ в ЕС преобладават страните, в които активно се спортува – Ирландия, Дания, Холандия и Швеция – над 80 на сто от гражданите там се самоопределят в отлично или добро здраве. Най-ниска самооценка на здравето си имат представителите на трите балтийски републики – Литва, Латвия и Естония, както и жителите на Хърватия, Португалия и Унгария – около 50 на сто.

wheel-3141505_960_720

Данните от анализа потвърждават необходимостта от мерки за насърчаване на повече хора да спортуват и да бъдат физически активни в ежедневието си, тъй като това е изключително важно не само от гледна точка на здравето, благосъстоянието и интеграцията на хората, но и заради значителните икономически разходи, дължащи се на липсата на физическа активност, отчита Евростат.

снимки: pixabay.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)