scU9PKU

Евтин роуминг – само по заявка на клиента

16 юли 2015

Евтиният роуминг, за който Европейската комисия лобира от години, масово се заобикаля от българските мобилни оператори и е възможен само при изрична заявка от клиента преди пътуване. През юли 2015 г. Брюксел наложи нови пределни цени. Изходящото повикване е 0,19 евро без ДДС, входящите разговори се таксуват по 0,05 евро, а изпращането на есемес от чужбина струва 0,06 евро. Преносът на данни по интернет е 20 евроцента за мегабайт.

Въпреки препоръчителните цени българските потребители не се таксуват по тези тарифи. Пресен случай на абонат на „Мтел“, почивал през този месец на гръцкия остров Санторини – цената на изходящо повикване до България и страната на пребиваване в препоръчителна/друга мрежа е 0,99/1,99 лв., а входящите обаждания се таксуват по 0,49/0,89 лв. на минута с ДДС, пише „Преса“.

Изборът на тарифа за ползване на роуминг зависи от клиента. Той не е задължителна част към всеки договор, а се избира индивидуално. Ако потребителят не е активирал преди пътуването си т.нар. евротарифа, то таксуването става по цени на друга тарифа„, обясниха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Освен това потребителите трябва да настроят ръчно телефона си към доставчик, който е в партньорската мрежа на съответния оператор в България. В противен случай ще плащат по-скъпо от определените прагове.

Евротарифата с ДДС за роуминг на всички оператори у нас включва 45 ст. за изходящо повикване, 11 ст. за входящо, 14 ст. за есемес и 46 ст. за 1 мегабайт интернет. Ако клиентът ползва много активно всички услуги, има възможност да избере тарифа, по която се таксува по 5,90 лв. на ден.

Таксите за роуминг в рамките на Европейския съюз ще отпаднат напълно през юни 2017 г. В края на миналия месец се постигна споразумение по предложения от Брюксел план за единен пазар в областта на далекосъобщенията.

След 2 години потребителите ще плащат една и съща цена за телефонни разговори и достъп до интернет както у дома, така и когато пътуват в ЕС. Все пак ще има някакъв лимит, а след надвишаването му ще има „неголяма“ такса, обясняват от ЕК. Взето е решение още през 2016 г. да се наложат нови максимални тарифи: по 5 евроцента на минута за разговори и за един мегабайт мобилен трафик и 2 евроцента за съобщения.

Брюксел от години се опит­ва да наложи отпадане на роуминга в ЕС, но решението многократно се отлага. За да влезе в сила новото споразумение, то трябва да получи подкрепата на държавите от ЕС, а именно те са най-големият противник на уеднаквяването на цените. /БГНЕС

снимка: imgur.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)