171204-michaelson-gay-marriage-cake-tease_sioghu

Една торта поставя важни за американското общество въпроси

08 февруари 2018

Съд в Калифорния призна правото на сладкарка да откаже да продаде сватбена торта на гей двойка, информира АФП, цитирана от БГНЕС.

Съдът в Бейкърсфийлд в централната част на Калифорния подчерта в становище, което бе публикувано понеделник вечерта, че „нито един сладкар няма правото да постави своите продукти на витрината и после да откаже да ги продаде на клиент заради раса, религия, пол или сексуална принадлежност.

Разликата в случая е, че въпросната сватбена торта все още не бира приготвена и че щатът Калифорния, който е завел делото „иска да принуди сладкарката Кейти Милър да вложи своите способности и таланти за създаване на торта, знаейки, че тя ще е предназначена за отпразнуване на съюз, който нейната религия забранява. Ако съдът накара Кейти Милърда се подчини, това ще е насилие над свободата на изразяване, гарантирана от Първата поправка на конституцията“, заключи съдия Дейвид Леймп от съда в Бейкърсфийлд.

Ищците Ейлийн и Мирея Родригес оспорват да са искали специално направена за тях торта. Те твърдят, че са отишли да опитат тортите във връзка със сватбата им на 17 август 2017 г. и там са харесали вече съществуващ модел торта, която са поръчали, без да искат специални надписи или декорация. Когато отишли да си я вземат, били посрещнати от главния сладкар Кейти Милър, която ги отпратила към свой конкурент, заявявайки, че като християнка не одобрява еднополовите бракове.

Подобен случай с двама мъже, които към днешна дата вече са сключили брак, и един сладкар в Колорадо, очаква решението на Върховния съд, което трябва да излезе до юни. Тези случаи, макар и да изглеждат по-скоро любопитни, са много емблематични за американското общество. Върховният съд трябва да реши на кое да даде право – на религиозната свобода, на сексуалното равенство или на свободата на изразяване, гарантирана от Конституцията.

снимка: thedailybeast.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)