trio_zeppole_

Еклери по италиански

27 март 2019

Необходими продукти:

За тестото:
вода – 150 мл
масло – 100 г
брашно – 150 г
сол – 1 щ.
лимонова кора – настъргана от 1 лимон
яйца – 4 бр.

За крема:
прясно мляко – 1 л
захар – 220 г
ванилия – 1 ч.л. екстракт
жълтъци – 5 бр.
царевично нишесте – 100 г
масло – 100 г стайна температура
лимонова кора – настъргана от 1 лимон

Вижте още: Свински джолан по милански

Начин на приготвяне:
Фурна – 190 градуса;
Плоска тава покрита с хартия за печене;
Пош и накрайник отворена звезда.

1. Започва се с приготвянето на крема за вашите италиански еклери Дзеполе (Zeppole di San Giuseppe), за да има достатъчно време да се охлади напълно. Млякото се сгорещява до точка на кипене.

В купа се разбиват жълтъците, захарта и настърганата лимонова кора с телена бъркалка. Прибавя се царевичното нишесте и 100 мл студено мляко, разбърква се отново с телената бъркалка.

Започва да се добавя с голяма дълбока лъжица от горещото мляко при непрекъснато разбиване на сместа, за да не се сготвят жълтъците. След като е прибавено цялото количество мляко, се връща обратно в тенджерата и се поставя на умерен котлон, да се свари гъст крем за около 4-5 мин при непрекъснато разбъркване. Сваля се от котлона, прибавя се ванилията, разбърква се, поставя се плътно свежо фолио и се оставя напълно да се охлади.

След като е достатъчно охладен кремът, се прибавя маслото на кубчета при разбиване с миксер на ниска степен. Отново се завива плътно с фолио, за да не образува коричка, въпреки че е добавено маслото. Преди да се ползва, се разбива с миксер, за да стане отново пухкав.

2. В тенджера се изсипва водата, добавя се маслото и се поставят на умерен котлон, докато се разтопи маслото и водата заври. Изсипва се наведнъж брашното, изключва се температурата на котлона и с дървена лъжица се разбърква енергично, докато се получи топка тесто. Отново се включва котлона на ниска степен и се разбърква отново енергично, докато се образува филм по дъното на тенджерата и напълно да се отстрани всякаква остатъчна влага от тестото.

Сваля се от котлона и се оставя да се охлади за 3-4 мин. Добавят се яйцата едно по едно, като след всяко добре се разбърква, докато се усвои напълно. Сместа е гладка, нежна и пухкава.

Поставя се голям пош с накрайник отворена звезда в дълбока чаша за удобство, но аз го държа в ръка и с шпатула изсипвам крема.

Върху хартията за печене в тавата се пошират кръгове около 5 см, като има малка дупка по-средата на всяко кръгче.

Тавата се поставя в загрята фурна на 190 градуса и се пече за 30 мин. След това време се отваря вратата на изключената фурна, подпира се с дръжката на дървена лъжица и се оставя така за 20-30 мин. Така ще се отстрани напълно остатъчната влага от тестото.

Изваждат се, охлаждат се напълно.

Охладеният крем се поставя в пош, в който е сложен малък накрайник отворена звезда и се пошира крем върху всеки еклер само отгоре, не се пълнят с крем. Върху крема се поставя по една череша Амарена. Посипват се много леко с пудра захар.

Източник: Cucinari e como amare
Снимка: Homemadeitaliancooking.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)