HIGH13239_507144

Еко остров в Южнокитайско море

08 септември 2016

Diller scofidio + renfro успяха да победят Foster + partners и morphosis в състезанието за създаване на еко остров в Южнокитайско море. Други големи имена, одобрени за участие в конкурса са включени южнокорейски архитектура практика IROJE и холандската фирма UNStudio. Изкуственият остров ще се намира на около два километра северозападно от плажният спа курорт HNA край западния бряг на Хайкоу. Планирана е инвестиция от около 1.26 милиарда щатски долара за построяването на круизен порт и яхтено пристанище, както и широк спектър от други удобства.

Първа награда - diller socfidio + renfro

Първа награда – diller socfidio + renfro

Финалното жури за състезанието е било съставено от общинските служители на Хайкоу, организиран и координиран от HNA. Винсънт Гаярт, бивш главен архитект на Барселона, е бил съветник по създаването на конкурса, което включва разработване на кратък, стратегически план на конкурса, както и избиране на архитектите и членовете на журито, които да вземат участие.
Базираните в Ню Йорк diller scofidio + renfro, вземат първа награда, като журито им я присъжда заради техния изчистен дизайн. В изявление те поясняват: „Островът ще създаде красива, емблематична форма, която ще се слива по най-естествения начин с пейзажа, като напомня за вулканичната калдера в района и ще бъде оформена като непрекъсната структура, която ще бъде използвана като курорт, жилищни постройки и такива за отдаване под наем. Проектът оставя останалата част на острова като място за културни съоръжения, които включват аквакултурите, селското стопанство и места за отдих.“

Втора награда - foster + partners

Втора награда – foster + partners

Втора награда бе присъдена на foster + partners, като журито е особено впечатлено от идеята на фирмата за централно разположен парк, който ще е основен фактор за привличане на посетители. Предложени са също и иновативни технологии, които позволяват интензивно земеделие и ефективно използване на ресурсите. Трета награда бе присъдена на Morphosis, които оформят острова, за да се създаде вълнообразни парк. Междувременно жилища се намират по краищата на острова. Вижте снимки на всяко от предложенията по-долу.

Предложението на  foster + partners

Предложението на foster + partners

Трета награда - morphosis

Трета награда – morphosis

Предложение от OAB carlos ferrater

Предложение от OAB carlos ferrater

OAB carlos ferrater

OAB carlos ferrater

Предложението от UNStudio

Предложението от UNStudio

UNStudio

UNStudio

Предложение от IROJE

Предложение от IROJE

BIDG (shanghai)

BIDG (shanghai)

kuiper compagnons

kuiper compagnons

Предложение от Jerde

Предложение от Jerde

Източник: designboom.com

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)