Експедицията ни за Антарктида замина вчера вечерта

Експедицията ни за Антарктида замина вчера вечерта

28 декември 2015

Снощи, от Летище София замина 24-тата българска експедиция до Антарктида. Групата от учени е водена от професор Христо Пимпирев, съобщи НТВ.

В момента на българската база на Антарктида се изпълнява картографски геодезичен проект с дрон, който облетява неизследвани територии на континента. На тях не е стъпвал човешки крак, което ще е принос към световната наука от страна на българите. 24-та експедиция до Антарктида ще се завърне през месец февруари.

 Проекти, като експедицията ни в Антарктида са повод за самочувствие на българския народ. Това каза президентът Росен Плевнелиев, който връчи националния флаг на участниците в 24-тата българска антарктическа експедиция преди месец.

„Виждаме доказателствата за това, че балансът в климата на земята е нарушен. Зачестяващите наводнения, силните бури, покачващото се ниво на Световния океан, невижданите по своята дълбочина климатични промени, на които сме свидетели, са едни от най-тревожните и опасни проявления на променящия се климат. Изследователската работа по промените в климата, централната част от която са изследванията, които се провеждат в Антарктика, е по-важна от всякога. Леденият континент държи отговорите на някои от големите въпроси, свързани с бъдещето на планетата, като например глобалното затопляне“, коментира тогава държавният глава.

Пожелаваме успех на нашите момчета!

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)