_88889079_961ab015-aacb-470e-9722-25df1d218819

Експлозии на летището и метрото в Брюксел, има жертви

22 март 2016

Два взрива са избухнали в сектор – заминаване на летище Завентем в Брюксел. Белгийското правителство потвърди, че има жертви, но не е предоставило никаква конкретна бройка, все още. Причината за експлозиите е неизвестна.

За трета експлозия вече е съобщено на метростанция в близост до институциите на ЕС.

Взривовете идват четири дни след залавянето в Брюксел на Салах Абдеслам, главният заподозрян в джихадистките нападения в Париж на 13-ти Ноември, 2015.

Белгия повиши нивото на терористична заплаха в Брюксел, предупреждавайки за „неизбежна заплаха“. Службите за сигурност разчистват летището напълно. Белгийското издание Het Laatste Nieuws съобщава, че са били открити още бомби.

Летището е евакуирано и е затворено за полети.

Информационна агенция Belga съобщава, че са произведени изстрели и викове на арабски са чути преди двете експлозии. Изображенията в социалните медии показват, издигащ се дим от една от сградите, на фона на паника на бягащи хора. Железопътният транспорт до летището е спрян и хората са призовани да не ходят натам. Всички полети са били отклонени.

Други доклади казват, най-малко една от експлозиите е била в близост до зоната за регистрация на American Airlines, но това не е потвърдено.

Белгийското радио и телевизия RTBF цитират свидетел, който съобщава, че е имало ранени и паднали хорав салона за заминаващи, срещу хотел Шератон.

Все още е малко информацията за взрива до метрото.

Niels Caignau, служител на Swissport, каза пред Фламандския телевизионен оператор VRT: „Аз бях в почивка и чух и почувствах голяма експлозия – имаме от тук изглед към залата за заминаващи и видяхдим.

„Прозорците са напълно разбити. Хората излизаха навън в шок. Това не изглежда добре.“

Министърът на вътрешните работи на Белгия Jan Jambon каза в понеделник, че страната е в най-високата степен на тревога за възможни актове за отмъщение след залавянето на Салах Абдеслам.

Той заяви пред белгийското радио: „Ние знаем, че спирането на една клетка може да … провокира другите към действие Ние сме наясно с това в този случай.“.

Летище Завентем е на единадесет километра (7 мили) североизточно от Брюксел и през него преминават повече от 23 милиона пътници на година.

Източник: BBC

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)