ce3e6055200

Експонират в София „Камъкът от Хирошима”

06 август 2019

На 6 август 2019 г. се навършват 74 години от атомната бомбардировка над японския град Хирошима.

По този повод днес в зала „Гигантски кристали“ на Националния музей „Земята и хората“ в София ще бъде експониран „Камъкът от Хирошима”. Камъкът е част от церемонията за отбелязване на тази тъжна годишнина, като знак на състрадание и съпричастност към жертвите от градовете Хирошима и Нагасаки.

„Камъкът от Хирошима” е гранитен къс от уличната настилка в Хирошима, който на 6 август 1945 г. е бил в близост до епицентъра на атомния взрив.

4981321

По-късно 188 подобни къса от настилката са демонтирани, а върху всеки един е изработен барелеф на японската богиня на милосърдието Каннон. През 1991 г. по инициатива на международната асоциация „Камък за мир“ тези каменни късове, оцелели свидетели на атомния апокалипсис, са изпратени до лидерите на 188 страни в света, като въплъщение на надеждата за мир на цялото човечество.

Българският „Камък от Хирошима“ е предаден в музея „Земята и хората“ през 1997 г. от президента на Република България с ангажимента „Денят на милосърдието“ да бъде отбелязван по подходящ начин. Тази година отбелязването на датата се провежда за 22 пореден път.

Възпоменателната церемония представлява не само поклонение пред многобройните жертви, но и борба срещу забравата, като гаранция, че атомният апокалипсис няма да се повтори отново.

 

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)