Диета

Екстремна диета може да излекува диабет тип 2

09 декември 2017

Диабет тип 2 се дължи на излишната мазнина в черния дроб и панкреаса, но строга диета може да излекува трайно пациентите с това заболяване, дори и тези, които са страдали от него с години, твърди ново проучване.

Професор Рой Тейлър (Roy Taylor) от Университета в Нюкасъл, Великобритания е прекарал почти четири десетилетия изучаване на състоянието и ще представи преглед на откритията си на годишната среща на Европейската асоциация за изследване на диабета (EASD 2017) в Лисабон, съобщава сайтът на университета.

Констатациите са описани в The Lancet.

Изследването на проф. Тейлър разкри някои интересни факти за хората с диабет тип 2:

  • Излишните калории водят до излишък на мазнини в черния дроб
  • В резултат на това черният дроб реагира слабо на инсулин и произвежда прекалено много глюкоза
  • Излишните мазнини в черния дроб се предават на панкреаса, което води до увреждане на клетките, произвеждащи инсулин
  • Загубата по-малко от 1 грам мазнини от панкреаса чрез диета може да предизвика да започне отново нормалното производство на инсулин, обръщайки хода на заболяването диабет тип 2
  • Този обрат в развитието на диабета остава възможно дори 10 години след началото на заболяването.

 

Клиничното проучване, обхващащо близо 300 души на възраст между 20 и 65 години, показва, че диабет тип 2 може да бъде излекуван след екстремна диета зконтрол на теглото. 86% от пациентите, които са загубили 15 кг или повече, са преминали ​​в ремисия.

„Тези открития са много вълнуващи“, коментира професор Майк Лийн (Mike Lean), съавтор на изследването от Университета в Глазгоу, пред Science Alert. „Те могат да направят революция в начина, по който се лекува диабет тип 2″.

Клиничното изпитване за ремисия за диабет (Diabetes Remission Clinical Trial – DiRECT) случайно разпределя пациентите или към програма за интензивен контрол на теглото, или към нормален режим за диабетно болни. 149-те участници в програмата за контрол на теглото ще се хранят със супи или здравословни шейкове, за да ограничат приема на калории до 825-853 на ден в продължение на три до пет месеца.

След този първи интензивен етап, в ежедневната им диета е въведена и друга храна отново и са подкрепени в усилията им за отслабване от здравни специалисти, включително психотерапевти. Те също така и тренират повече.

46 процента от хората от програмата за контрол на теглото влизат в ремисия. Нивото на ремисия зависи от нивото на загуба на тегло, обясняват изследователите.

Професор Рой Тейлър

Професор Рой Тейлър

От 36-те души, които са загубили поне 15 килограма, 86% са обърнали хода на заболяването. Повече от половината – 57% – от тези, които са загубили между 10 и 15 кг – или 28 – също са в ремисия. Сред хората, които са загубили между 5 и 10 кг или по-малко, 34% са постигнали някакви признаци на ремисия.

За сравнение, само 4% от групата, лекувана с обичайните грижи за диабетно болни, са показали признаци на ремисия.

Изследователите подчертават, че самото хранене може да направи революция в начина, по който гледаме на лечението на диабета.

Пациентите ще трябва да се придържат към здравословните навици, за да избегнат рецидив на диабета, предупреждават учените.

Проучването ще продължи до октомври 2018 година. / OffNews

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)