orig65

ЕК е готова да раздели България от Румъния и да прекрати наблюдението само за нас

14 ноември 2018

ЕК е готова да раздели България от Румъния по наблюдението, свързано с механизма за сътрудничество и проверка, след като вчера беше представен поредният доклад. Това съобщиха за БТА източници от Европейската комисия.

За да направи това и ако нашата страна изпълни изцяло изискванията за прекратяването на механизма, комисията ще приеме догодина самостоятелно решение. Това решение няма да бъде необходимо да бъде потвърдено от Съвета на ЕС.

Все още остава работа за вършене, коментира източникът. Той отбеляза, че се очаква допълнителен напредък у нас в реформата на съдебната власт за повишаване на професионализма, отчетността и ефективността; за извършване на професионални и надпартийни разследвания по обвинения в корупция на високо равнище; за още мерки за предотвратяване и борба с корупцията, особено по границите и в местното управление.

Вижте още: България с най-мръсния въздух в Европа

Докладът е насърчителен, а решението за закриването на механизма може да бъде взето дори непосредствено преди края на мандата на ЕК следващата есен, за да има време страната да изпълни изцяло изискванията, добави експертът. Той отбеляза, че разделянето на България и Румъния е свързано с нагласата всеки да бъде оценяван според собствените заслуги.

„Най-острият доклад по Механизма за сътрудничество и проверка“ (в. „Адевърул“), „Бедствие в Брюксел – Европейската комисия срива Румъния със земята“ (в. „Котидианул“), „Новост по отношение на Механизма за сътрудничество и проверка: България може да се отърве през 2019 г., Румъния – не“ (информационен сайт Зиаре), са част от заглавията в румънските електронни медии във връзка с публикувания доклад на Европейската комисия за напредъка в прилагането на правосъдните реформи.

снимка: Shutterstock

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)