main

Електронните цигари отслабват имунитета

31 януари 2018

Електронните цигари, особено с ароматни добавки, предизвикват масовото измиране на моноцитите -клетки на имунната система, според статия на Frontiers in Physiology.

Днес продажбата на електронните цигари не се регулира и „вкусните“ наименования на аромати като „карамелен“, “ с пиле“ или „загадъчен“, често привличат мадежите. Нашето изследване показва, че продажбата на такива пълнители за електронни цигари трябва да се ограничи, а производителите да публикуват пълния списък на техните компоненти.  Ние призоваваме властите да защитят здравето на хората„, – заявява Ирфан Рахман от университета в Рочестър – САЩ.

В последните години, заради голямата популярност на този тип цигари, учените започват да се интересуват дали действително изпарителите имат полезните свойства приписвани им от призводителите, а също и до колко електронните цигари са по- малко вредни от обикновените.

Тези изследвания водят до противоречиви резултати. Като цяло тютюневият дим е по опасен за дробовете, но оказва се, изпаренията на електронните цигари съдържат много канцерогени, които се образуват при изгарянето на течността в спиралите на електронните цигари.

Друго негативно свойство установено от научния екип на Рахман, е че течността с ароматни добавки освен всичко друго влияе и на определени имунни клетки.  Дори сравнително малко количество пара, довежда до масова смърт на моноцити- едни от ключовите клетки на имунната система и ги заставя да произвеждат множество молекули предизвикващи възпаления и други реакции, усилващи влиянието на вредните вещества в тъканта на дробовете.

Силата на негативните ефекти зависела не само от количеството пара, но и от типа пълнител в цигарата. Например най-вредни се оказали течностите с вкус на пиле, диня, и ягода, а относително безопасни- с плодове и кокос.

Както считат учените, тези различия са свързани с факта, че производителите не винаги посочват реалния състав на своята продукция и почти никога не проверяват  как тези компоненти реагират помежду си в тялото на човека.  В скоро време Рахман  и неговоте колеги планират да изследват  и дългосрочните последствия от пушенето на електронни цигари.

 

източник: РИА Новости

превод: Пламена Славова

Ако сте харесали сайта ни, станете наш приятел във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация.

Сподели статията в:

Още по темата

Остави своя коментар през Facebook

Публикувайте коментар

Харесвай тази страница :)